Stevia, avagy jázminpakóca: édesebb és egészségesebb a cukornál, mégsem ismerjük

Stevia, avagy jázminpakóca: édesebb és egészségesebb a cukornál, mégsem ismerjük

Az új esztendőbe átlépve sokan tesznek fogadalmakat arra vonatkozóan, hogy mit fognak másként csinálni 2017-ben? A legtöbben szívre tett kézzel mondogatják, hogy több sportot iktatnak majd az életükbe, és több figyelmet szentelnek az egészséges táplálkozásnak. Ennek jegyében mellőzik majd a cukrot, és ennek égisze alatt előtérbe kerül a stevia is.

 

A stevia az őszirózsafélék családjába tartozik. (Ez elsőre eléggé érdekesnek tűnik, de így van.) Észak- és Dél-Amerikában is őshonos. A közel 260 fajt számláló nemzetség egyik legíresebb tagja a jázminpakóca, amely leveleit édesítésre használják. A benne lévő szteviol glikozid ugyanis 300-szor (!) édesebb, mint a cukor!

Ezt az édes levelű növényt egyébként már a dél-amerikai indiánok is felfedezték, mint édesítőszert. Európába az 1800-as években került, szélesebb körben pedig a második világháború környékén terjedt el a cukorhiány miatt.

Japánban is közkedvelt növény: az édesítőszer piacon 40 százalékos az aránya a steviás termékeknek.

 

A stevia-ról szóló cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/01/01/biokerteszet-stevia-avagy-jazminpakoca-edesebb-es-egeszsegesebb-a-cukornal-megsem-ismerjuk/