Kiwano – amikor tüskéket látsz egy uborkán

Kiwano – amikor tüskéket látsz egy uborkán

A kiwano – latin nevén cucumis metuliferus – az uborkafélék családjába tartozik és a Kalahári sivatagból származik. Ez a trópusok legnagyobb szabadban fellelhető uborkafajtája. Úgy is hívják, hogy „afrikai tüskés uborka”. Egynyári kúszónövény. az Egyesült Államok dél-keleti részén „gömbhal-gyümölcs”-ként említik.

 

 

A meleg égövi vidékeken nagyon gyorsan el kezdett terjedni az utóbbi években. Egy ideje már Kaliforniában, Mississippiben, Chilében, Ausztráliában és Új-Zélandon is termesztik. Hazánkba Portugáliából és Izraelből hozzák, hogy bővítsék vele az áruházak kínálatát.

 

A kiwanó valójában zöldség. A termés lehet sárga vagy narancssárga. Általában 8-15 cm hosszú és 7-10 cm az átmérője. A húsa áttetsző, kocsonyás. A húsa savanyú, frissítő, és íze teljesen olyan, mint az uborkáé. 

 

 

Savanykás íze az uborkáéra emlékeztet (Fotó: experimentalepicurean.com)

Savanykás íze az uborkáéra emlékeztet (Fotó: experimentalepicurean.com)

 

 

Nagyon gazdag E-vitaminban, ami a bőrre, idegekre, izmokra, szívre, vörösvértestekre gyakorol jótékony hatást, és segíti elkerülni a Parkinson- és az Alzeimer-kór kialakulásának kockázatát.

 

Sok benne az A-vitamin (béta-karotin), ami erősíti szervezetünk védekező-képességét, s felelős bőrünk és látásunk egészségéért. Az A-vitamin a retina megfelelő működéséhez elengedhetetlenül szükséges, erősíti a nyálkahártyát is. Visszaszorítja a szabadgyököket, így a rák kialakulását is segíthet megelőzni.

 

Fogyasztása rendkívül egészséges (Fotó: willcookforfriends.com)

Fogyasztása rendkívül egészséges (Fotó: willcookforfriends.com)

 

 

C-vitamin tartalma nagyon magas, így fogyasztásával hozzájárulunk a kollagén-képződéshez (ami a sejtregenerálódáshoz szükséges). Lassítja az öregedés folyamatát.

 

B1, B2, B5, B6-vitaminban is gazdag, valamint nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, mangánt és vasat. A benne lévő cink segíti az anyagcserét, gyógyítja a sebeket, szerepe van a fehérje-felszívódásban, a vörösvértest-képződésben.

 

 

A  cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/02/16/kiwano-amikor-tuskeket-latsz-egy-uborkan/