Fogyni akarsz? – Egyél csipkebogyót!

Fogyni akarsz? – Egyél csipkebogyót!

A csipkebogyó kiemelkedő C-vitamin-tartalma közismert. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, vízhajtó és a zsírok felszívódását is csökkenti.

 

A csipkebogyó a legjobb C-vitamin-forrás: négy evőkanál szárított csipkebogyó kb. 300 milligrammnyit tartalmaz az értékes vitaminból. (20-szor annyit, mint a narancs!) A dohányosoknak ezért is ajánlott fogyasztása – mivel a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből. Gazdag B2-vitaminban, fenolvegyületekben, valamint A-, K- és P-vitamint is tartalmaz. A gyümölcs húsát a cukorbetegek is fogyaszthatják: szabályozza ugyanis a vércukorszintet.

 

A csipkebogyót stresszoldásra is használhatjuk, nyugtatja az idegeket. Erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, segíti a csontok erősödését, szilárdságát, a csontképződést.

 

A csipkebogyó hatásos az ízületi fájdalmak és betegségek ellen. Porckopásra és felfázásra is kiváló. Magas flavonoid- és vitamintartalma segít a fájdalmak enyhítésében. Vértisztító hatása miatt előszeretettel nyúlnak hozzá emésztőszervi vagy kiválasztószervi gyulladások során.

 

A belőle készült tea frissítő hatású: megfázásra, lázra, felső légúti panaszokra ajánlott. Nátha megelőzésére is használhatjuk – kiváltképp a téli időszakban értékeljük a természet e finom ajándékát. Vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig veseproblémákra és felfázásra is ajánlott.

 

A csipkebogyólekvár a székrekedéses panaszokon segíthet, de a lekvárt és a szörpöt szíverősítő szerként is ismerik. A gyerekekkel könnyen meg lehet szerettetni a csipkebogyó szörpöt, mert kellemes üdítő készíthető belőle, és szirupja is vonzó a kicsik számára. Arra viszont figyelni kell, hogy minél kevésbé érje magas hő, mert akkor a C-vitamin tartalma elillan.

 

A csipkebogyóról szóló cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/11/10/fogyni-akarsz-egyel-csipkebogyot/