Barion Pixel

Újévi életmódváltás a dohányzásról való leszokás jegyében

   Hírek      2024. január 10.

Az új év mindig remek lehetőséget kínál az életmódváltásra, és a dohányzásról való leszokás gyakran szerepel azok között a célok között, amelyeket sokan kitűznek.

A leszokás egy fontos lépés, de nem mindig könnyű elindulni ezen az úton, ebben szeretnénk segítséget nyújtani tanácsokkal és a nikotinfüggőség legyőzését könnyítő szerek bemutatásával. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen termékek állnak rendelkezésre a patikában, amelyek hatékonyan támogatják a dohányzó személyeket a leszokásban.


 

Nehéz meghozni a döntést, de nem vagy ezzel egyedül

 

  • Gondolj arra, mi motivál téged a dohányzásról való leszokásban. Legyen szó az egészségedről, a pénztárcádról vagy a családi kapcsolataidról. A miérted lesz a hajtóerőd a nehézségekben.

  • Ne várj azonnali eredményeket. Állíts fel kisebb, elérhető célokat, és ünnepeld meg a sikereidet, akár a dohányzásról eltöltött napok számában vagy az egyre ritkábban előforduló késztetésekben.

  • Beszélj barátaiddal, családtagjaiddal vagy kollégáiddal a szándékodról. A támogatás és az elkötelezettség környezetében könnyebb lesz a dohányzásról való leszokás.

  • Találj alternatívákat. Rágógumi, egészséges nassolnivaló vagy stresszlabda segíthet levezetni a dohányzás iránti vágyat. Keresd meg a számodra megfelelő stresszkezelési módszert, például meditációt, légzőgyakorlatokat vagy hobbit, ami segít elterelni a figyelmedet a dohányzásról. Kezdd a napot rövid sétával vagy reggeli tornával.

  • Látogass el a helyi patikába, és kérdezd meg a szakértőket a dohányzásról való leszokás segédeszközeiről. Nikotinpótló terápiák vagy más leszokást támogató termékek sok segítséget nyújthatnak. Rágógumi, tapasz, szopogatótabletta vagy orrspray formájában elérhető nikotinpótlók csökkentik a nikotinéhséget.

  • Dohányzásról való leszokást segítő gyógynövényes rágótabletták, nikotinmentes inhalátorok is léteznek. Ezek olyan alternatívák, amelyek segíthetnek elhagyni a nikotint teljesen.

  • Nyugtató teák, relaxációs készítmények, aromaolajok megfontolandó alternatívákat nyújthatnak, mivel a dohányzás gyakran a stressz kezelésének módja.



Nikotinpótló készítmények és használatuk

 

A nikotinpótló terápiák hatékony eszközök a dohányzásról való leszokásban, segítve a dohányosokat a nikotinéhség kezelésében. Néhány elérhető nikotinpótló készítményt és a használatuk módjait bemutatjuk.

 

Nikotintapasz

 

A tapaszon keresztül a nikotin fokozatosan felszívódik a bőrön és a véráramba kerülve enyhíti a dohányzás iránti vágyat. A tapaszt naponta egyszer tiszta, szőrtelen bőrfelületre kell felragasztani és kerülni kell azt, hogy mindig ugyan arra a helyre tegyük. Léteznek olyan nikotintartalmú tapaszok, amelyek fokozatosan csökkentik a nikotinmennyiséget.

 

Nikotinos gyógyszeres rágógumi

 

A rágógumi rágás közben felszabadítja a nikotint, amelyet a szájüregben felszív a szervezet. A rágógumit lassan és szünetekkel kell rágcsálni, hogy a nikotin fokozatosan szabaduljon fel. A csomagoláson található utasításoknak megfelelően kell alkalmazni.

 

Nikotinos szopogatótabletta

 

A szopogatótabletta lassan oldódik a szájban, fokozatosan felszabadítva a nikotint.

Nem szabad rágni vagy lenyelni, inkább lassan kell szopogatni. Az utasításoknak megfelelően használandó.

 

Nikotinos orrspray

 

Az orrspray a nikotint a nyálkahártyán keresztül juttatja a szervezetbe, gyorsan enyhítve a nikotinéhséget. A spray-t az orrnyílásokba kell permetezni, elkerülve a gyakori használatot és az ajánlott adagolást figyelembe véve. Létezik nikotinos szájpermet is.

 

Minden nikotinpótló terápiát a dohányos személy egyéni igényeinek megfelelően kell alkalmazni. Használat előtt javasolt orvossal vagy gyógyszerésszel a konzultáció, különösen ha valakinek egészségügyi gondjai vannak.

Emellett az is fontos, hogy a nikotinpótlás lehetőségével ne élj hosszú ideig. A hosszabb távú használatnak lehetnek kockázatai, és mindig célszerű a leszokást fokozatosan és gondosan megtervezve véghez vinni

 

Gyógyszerekkel a dohányzás iránti vágy ellen

 

Kevés olyan gyógyszer ismert, amelyek hatékonyak lehetnek a dohányzásról való leszokásban, de ilyen például a cytisin és a bupropion. Ezekkel a hatóanyagokkal rendelkező gyógyszerek vénykötelesek, csak orvosi felügyelettel használhatóak. Fontos az egyéni igények és egészségügyi állapot figyelembevétele, és mindig ajánlott konzultálni egy egészségügyi szakemberrel vagy gyógyszerésszel, mielőtt bármelyik készítményt használni kezdenénk.

 

Cytisin:

 

A cytisin egy alkaloid, szerkezete hasonló a nikotinhoz, a nikotin receptorokhoz kötődik az agyban, de kisebb mértékben aktiválja azokat. Ezáltal csökkentheti a dohányzás iránti vágyat és késztetést. Gyakran nikotinpótló terápiában alkalmazzák a leszokási folyamat támogatására

Kutatások azt mutatják, hogy a cytisin hatékony lehet a dohányzásról való leszokásban. Bizonyos esetekben hasonló vagy akár hatékonyabb lehet, mint a placebo vagy más nikotinpótló terápiák. A készítmény receptköteles, háziorvossal lehet konzultálni, ha valaki szeretné letenni a cigarettát.

Használata mellékhatásokkal járhat, például emésztési zavarokkal, fejfájással és álmatlansággal. Az alkalmazás előtt fontos az orvosi konzultáció és az előírt adagok betartása.

 

Bupropion:

 

A bupropion egy atipikus antidepresszáns, és hatását elsősorban a noradrenalin és dopamin újrafelvételének gátlásán keresztül fejti ki az agyban. Ritkán használt hatóanyag a dohányzásról való leszokásban, a nikotinhoz hasonlóan befolyásolja a dopamin szintjét az agyban.


 

Tudsz tenni a visszaesés ellen

 

Az új szokások kialakítása mellett fontos megérteni, hogyan lehet megelőzni a visszaesést, különösen stresszhelyzetekben. Az önmarcangolás érzése teljesen természetes lehet, ha valaki rágyújt újra, de fontos megérteni, hogy a visszaesések részei lehetnek a leszokási folyamatnak. Az ilyen helyzetek kezelése segít abban, hogy pozitívan nézz a jövőbe és újra elkötelezett légy, letedd a cigarettát.

Légy türelmes magaddal! Ne hagyd, hogy egyetlen visszaesés lerombolja a motivációdat.

Elemző megközelítés. Vizsgáld meg, mi vezetett a visszaeséshez. Az azonosított kiváltó tényezők segíthetnek a jövőbeli helyzetek előre látásában és azok kezelésében.

Helyezd előtérbe a pozitív gondolkodást. A visszaesés nem jelenti azt, hogy nem vagy képes leszokni. Használd fel a tapasztalatot a tanulásra és erősödj meg az elkötelezettségedben.

Kerüld azokat az ételeket és italokat, amelyeket a dohányzással társítasz. Növeld a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, igyál sok vizet, hogy a falási rohamok leküzdését könnyítsd. Ügyelj a rendszeres étkezésekre, hogy elkerüld a vércukorszinted ingadozásait.

Csatlakozz leszokást támogató csoportokhoz. A mentális egészség fontos része a dohányzásról való leszokásnak, és szakemberrel való beszélgetés is segíthet az érzelmi kihívások kezelésében.

Az alvás és a pihenés kulcsfontosságú. Próbálj kialakítani egy rendszeres alvási rutint és ügyelj arra, hogy elegendő pihenéshez jusson a szervezeted.

Az elkötelezettség mellett az elszántságod és a támogatottságod kulcsfontosságú. Legyél büszke minden kis lépésre, és kérj segítséget, ha szükséged van rá.

 


Tetszett a cikk?
 

2024. január 10.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!