Barion Pixel

Több millió nő közös problémája, a hajhullás

   Hírek      2023. április 03.

 

A hajhullás egy gyakori probléma, amely nők millióit érinti világszerte. Rengeteg kiváltó oka lehet és ennek a megtalálása, illetve kezelése komoly erőfeszítést vehet igénybe. Szeretnénk ismertetni néhány tudnivalót, ami megkönnyítheti a hajhullás okának felderítését.

A nők hajhullását számos tényező okozhatja, beleértve a genetikát, a hormonális változásokat, a stresszt, a táplálkozási hiányosságokat, az autoimmun betegségeket, bizonyos gyógyszereket és akár gyakran hordott frizurákat.

A nők hajhullásának tünetei közé tartozik a haj elvékonyodása, az elválasztó vonal kiszélesedése és a haj sűrűségének csökkenése. Egyes esetekben érzékelhetően nagy mennyiségű a hajhullás a mindennapokban.

Az orvos diagnosztizálhatja a hajhullást nőknél a fejbőr fizikális vizsgálatával, a kórelőzmény felvételével és vérvizsgálatokkal.

Számos kezelés áll rendelkezésre a nők hajhullásának kezelésére, beleértve a gyógyszereket, mint a minoxidil és a finaszterid, a táplálékkiegészítők, a hajbeültetés, a lézerterápia vagy a plazmaterápia. Egyes esetekben az életmódváltás, például a stressz csökkentése, a táplálkozási szokások javítása és a hajat húzó frizurák elkerülése is segíthet.

Bár előfordulhat, hogy nem mindig lehet megszüntetni a nők hajhullását, van néhány lépés amivel javítható. Ezek közé tartozik az egészséges táplálkozás fenntartása, a hajkezelések elkerülése, a stressz csökkentése és a gyengéd hajápoló termékek használata.

 

 

A hajhullás gyakori típusai:

 

  1. Androgenetikus alopecia: Genetikai állapot, amely férfiakat és nőket egyaránt érint, és a hajhullás leggyakoribb oka. Férfi vagy női kopaszságnak is nevezik.

  2. Telogén effluvium: Átmeneti probléma, amelyet olyan tényezők okozhatnak, mint a stressz, a terhesség, a gyógyszeres kezelés vagy a műtét. A haj nyugalmi fázisba kerül és kihullik, ami a haj elvékonyodását eredményezi.

  3. Alopecia areata: Ez egy autoimmun betegség, amely a haj foltokban történő kihullását okozza. Minden korosztályt érinthet, és bizonyos esetekben a hajhullás tartós is lehet. Ez az állapot arra készteti a szervezet immunrendszerét, hogy megtámadja a szőrtüszőket, ami foltos hajhullást eredményez.

  4. Trakciós alopecia: A szűk frizurák vagy a hajat húzó hajkezelések okozzák. Hajhullást vagy elvékonyodást okozhat azokon a területeken, ahol a hajat kihúzták.

  5. Cicatricial alopecia: A szőrtüszők hegesedése okozza a hajhullást. Olyan állapotok hozzák elő, mint a lupus, a lichen planus vagy bizonyos típusú fertőzések.

  6. Trichotillomania: Kényszeres állapot, aminek során az érintett a saját haját húzza ki, ami hajhullást vagy kopasz foltokat eredményez.

  7. Kemoterápia okozta hajhullás: A kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásként hajhullást okozhatnak, és a haj az egész fejbőrön vagy foltokban kihullhat.

 

A hajhullásnak számos oka lehet, egy egészségügyi szakember segíthet diagnosztizálni az alapbetegséget, és megfelelő kezelési lehetőségeket javasolhat. A szorongás és a mentális problémák is vezethetnek hajhulláshoz, ezért érdemes több különböző szakembert is felkeresni, mert nehéz lehet felderíteni a hajhullás okát.

 

Számos hormonális változás okozhat hajhullást a nőknél

 

  • Menopauza: A nőkben a menopauza közeledtével csökken az ösztrogén és a progeszteron szintje, ami a haj elvékonyodását és törékenységét okozhatja.

  • Policisztás petefészek szindróma (PCOS): A PCOS-ben szenvedő nők magasabb mennyiségű androgéneket termelnek, ami többek között hajhullást okozhat, illetve túlzott szőrnövekedést az arcon és a testen.

  • Pajzsmirigybetegségek: A pajzsmirigy túlműködése vagy alulműködése megzavarhatja a hormonok egyensúlyát a szervezetben.

  • Terhesség: A terhesség és szoptatás ideje alatt végbemenő hormonális változások átmeneti hajhullást okozhatnak a szülés után.

  • Fogamzásgátló tabletták: Egyes fogamzásgátló tabletták olyan hormonokat tartalmaznak, amelyek befolyásolhatják a haj növekedését.

A nők hajhullását nem minden esetben hormonális változások okozzák. Más tényezők, mint például a stressz, a helytelen táplálkozás, tápanyag felszívódási zavarok és bizonyos gyógyszerek, gyógykezelések szintén hozzájárulhatnak a hajhulláshoz.

 

Szülés utáni hajhullás

 

A szülés utáni hajhullás gyakori jelenség, amely sok nőt érint. Összetett okok állnak a jelenség mögött.

Hormonális változások: A terhesség alatt a hormonális változások a haj növekedési fázisának növekedését okozzák, ami vastagabb, teltebb hajat eredményez. A szülés után azonban csökken az ösztrogénszint, és a haj a szokásosnál korábban kerülhet a hajhullás fázisába.

Telogen effluvium: Ez a hajhullás egy olyan típusa, amely a testet ért hirtelen sokk, például szülés miatt következik be. Előfordulhat, hogy nagyszámú szőrtüsző egyszerre lép nyugalmi fázisba, ami hulláshoz vezethet.

Tápanyaghiány: A terhesség kimerítheti a szervezetet a fontos tápanyagokból, és ha ezeket nem pótolják a szülés után, az hajhulláshoz vezethet.

Stressz: A szülés és az újszülötthez való alkalmazkodás stresszes időszak lehet és ez szerepet játszhat a hajhullásban.

A szülés utáni hajhullás általában átmeneti állapot, és a haj gyakran néhány hónapon belül magától visszanő. Vannak olyan lépések, amelyeket a nők megtehetnek a szülés utáni hajhullás súlyosságának csökkentése érdekében, ilyen például az egészséges táplálkozás, a táplálékkiegészítők szedése, a hajkezelések, hajfestés kerülése, valamint a kíméletes hajmosás és hajformázás.

 

 

Betegség utáni hajhullás

 

Előfordulhat, hogy egyes betegségek után kihullik a hajunk. Ez egy telogen effluviumnak nevezett állapot, amely az átmeneti hajhullás egy fajtája, amely akkor fordul elő, amikor a szervezetet hirtelen sokk vagy stressz éri, például betegség, műtét, gyógyszeres kezelés vagy jelentős érzelmi stressz.

A telogen effluvium során nagyszámú szőrtüsző kerül egyszerre a hajnövekedési ciklus nyugalmi (telogén) fázisába, aminek következtében a szokásosnál több haj hullik ki. Ez észrevehető hajritkulást vagy hullást eredményezhet, ami riasztó lehet.

A jó hír az, hogy a telogén effluvium általában átmeneti, és a haj gyakran magától nő vissza néhány hónapon belül, miután a szervezet felépül a betegségből vagy a stresszből. Ha aggódik a betegség utáni hajhullás miatt, a legjobb, ha beszél egy egészségügyi szakemberrel személyre szabott tanácsért és kezelési lehetőségekért.

 

Ősz és a hajhullás

 

Sokak tapasztalhatták már, hogy a hajhullás felerősödhet az őszi hónapokban. Ezt a jelenséget szezonális hajhullásnak nevezik, és számos elmélet létezik arról, hogy miért fordul elő.

Az emberi haj ciklusokban nő, és az átmenet a növekedési fázisból a nyugalmi fázisba általában körülbelül három hónapig tart. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokban nyugalmi fázisba lépő szőrtüszők ősszel elkezdhetnek hullani, ami ebben az időszakban több hajhullást eredményez.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy az őszi hónapokban a hormonszint változásai hozzájárulhatnak a hajhulláshoz. Például a nappali órák csökkenése és a napfénynek való kitettség az őszi hónapokban a D-vitamin termelés csökkenéséhez vezethet, ami befolyásolhatja a hormonszintet és a hajnövekedést.

Az időjárási körülmények változása is lehet okozója a hajhullásnak az őszi hónapokban. Például a hidegebb hőmérséklet és az alacsonyabb páratartalom a fejbőr kiszáradását okozhatja.

Nem mindenki tapasztal szezonális hajhullást, és még mindig sok kutatást kell végezni annak megértéséhez, hogy miért fordul elő. Ha túlzott hajhullást tapasztalsz az őszi hónapokban, akkor a legjobb, ha beszélsz egy egészségügyi szakemberrel, hogy meghatározza a kiváltó okot.

 

Milyen táplálékkiegészítőket vegyen egy nő hajhullás esetén?

 

Számos olyan táplálékkiegészítő létezik, amelyet nők szedhetnek a hajuk növekedésének elősegítésére és a hajhullás csökkentésére. Ilyenek az alábbiak is:

  • Biotin: A biotin egy B-vitamin, amely fontos a haj növekedéséhez. Segíthet megerősíteni a hajat és megelőzni a töredezést. Számos hajnövekedést serkentő táplálékkiegészítő összetevőként biotint tartalmaz.

  • Vas: A vas elengedhetetlen az egészséges hajhoz, a vashiány pedig hajhulláshoz vezethet. Azoknak a nők, akiknél hajhullás tapasztalható, érdemes lehet ellenőriztetni a vasszintjüket, és szükség esetén megfontolandó a vas pótlása.

  • D-vitamin: Az alacsony D-vitamin szintet összefüggésbe hozták a hajhullással, és egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a D-vitamin szedése elősegítheti a hajnövekedést.

  • Cink: A cink fontos az egészséges hajnövekedéshez, és segíthet megelőzni a hajhullást. Az egészséges immunrendszer fenntartásában is szerepet játszik.

  • Omega-3 zsírsavak: Az omega-3 zsírsavak az általános egészség szempontjából hasznosak, és egyes tanulmányok azt sugallják, hogy segíthetnek csökkenteni a hajhullást és elősegítik a haj növekedését.

Bár a táplálék-kiegészítők hasznosak lehetnek, nem használhatóak az egészséges táplálkozás és életmód helyettesítésére.

 

Rozmaringolajjal a hajhullás ellen

 

A rozmaringolaj jótékony hatással van a haj egészségére, és egyes tanulmányok azt sugallják, hogy segíthet csökkenteni a hajhullást. A rozmaringolaj gyulladásgátló vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni a fejbőr esetleges gyulladását. Egyes tanulmányok szerint a rozmaringolaj serkentheti a hajnövekedést is azáltal, hogy javítja a fejbőr vérkeringését és fokozza a sejtanyagcserét. 

Megállapították, hogy a rozmaringolaj gátolja az 5-alfa-reduktáz aktivitását, amely enzim a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja át. A DHT egy hormon, amely a hajhagymák zsugorításával hozzájárulhat a hajhulláshoz.

A rozmaringolaj antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megelőzni a fejbőr bakteriális és gombás fertőzéseit, így megakadályozva a hajhullást.

Bár van néhány bizonyíték arra, hogy a rozmaringolaj jótékony hatású lehet a hajhullás ellen, további kutatásokra van szükség a hatásainak teljes megértéséhez. Fontos megjegyezni azt is, hogy az illóolajokat mindig fel kell hígítani, mielőtt a bőrre alkalmaznák, és az érzékeny bőrűeknek érdemes elkerülni a használatukat.

 

Hogyan lehet megelőzni vagy megállítani a hajhullást nőknél?

 

Számos módja van a nők hajhullásának megelőzésére vagy megállítására, a kiváltó októl függően. Íme néhány általános tipp, amelyek segíthetnek:

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amely sok fehérjét, vasat és más alapvető tápanyagokat tartalmaz, segíthet az egészséges hajnövekedésben. Az olyan élelmiszerek, mint a leveles zöldek, a diófélék, a tojás és a zsíros halak jó forrásai ezeknek a tápanyagoknak.

A kémiai kezelések, a hőformázás és a feszes frizurák károsíthatják a hajat, és hozzájárulhatnak a hajhulláshoz. Próbáld meg elkerülni ezeket a kezeléseket, vagy takarékosan használd őket, és válassz gyengédebb hajápoló termékeket.

A stressz a hajhullás gyakori oka, ezért a stressz kezelése, például testmozgás, meditáció vagy terápia, segíthet csökkenteni a hajhullást.

Bizonyos egészségügyi állapotok, mint például a pajzsmirigy problémák vagy a hormonális egyensúly felborulása, hozzájárulhatnak a hajhulláshoz. Ha gyanítod, hogy egy rejtett egészségügyi gond okozza a hajhullást, fordulj orvoshoz a diagnózis és a kezelési lehetőségek megismerése érdekében.

Számos vény nélkül kapható hajnövekedési termék létezik, mint például a minoxidil vagy a hajnövesztő szerek, amelyek elősegíthetik a hajnövekedést és csökkenthetik a hajhullást.

Néhány esetben orvosi kezelések, például kortikoszteroid injekciók, sajátvér terápia (PRP) vagy hajbeültetési műtét javasolt a hajhullás megelőzésére vagy megállítására.

 

Hajhullást csökkentő samponok:

 

Számos sampon kapható, amelyek azt állítják, hogy segítik a hajhullást. Egyes samponok tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek elősegítik a haj növekedését, míg mások segíthetnek erősíteni és táplálni a hajat.

  • Biotin: A biotint tartalmazó samponok erősíthetik a hajat és megakadályozhatják a töredezést.

  • Niacin: A niacin, más néven B3-vitamin, elősegíti a fejbőr vérellátásának fokozását és az egészséges hajnövekedést.

  • Koffein: A koffeinről kimutatták, hogy elősegíti a hajnövekedést azáltal, hogy blokkolja a DHT nevű hormon hatását.

  • Ketokonazol: A ketokonazol egy gombaellenes gyógyszer, amelyről szintén kimutatták, hogy csökkenti a DHT termelését.

  • Fűrészpálma: A fűrészpálma olyan növényi kivonat amely csökkenti a DHT-termelést és elősegíti a hajnövekedést. A fűrészpálmát tartalmazó samponok segíthetnek megelőzni a hajhullást.

 

Ezek az összetevők hasznosak lehetnek a hajnövekedés elősegítésében, de a samponok önmagukban nem elegendőek a hajhullás megelőzésére vagy kezelésére. A legjobb, ha egy egészségügyi szakemberhez fordulsz a problémával.

 


Tetszett a cikk?
 

2023. április 03.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!