Barion Pixel

Téli hajhullás

   Hírek      2024. február 08.

A hideg téli hónapok alatt hajszálaink kevésbé egészségesnek és erősnek tűnhetnek. Ha ezt tapasztaljuk, akkor érdemes utánajárni a problémának, kideríteni hogy mit tehetünk ellene. 

Nem kell megijedni magától a hajhullástól, mert ez egy természetes folyamat, mindennapi tevékenységeink során veszítünk hajszálakat, ami normálisnak számít. Megfelelő hajápolási rutinnal, táplálkozással és esetleges táplálék kiegészítőkkel kezelhető és szinten tartható. Azonban ha a hajhullás mértéke meghaladja a szokásosat, vagy tartósan fennáll, akkor már érdemes figyelmet szentelnünk a problémának. Ilyen jelenség a téli hajhullás is, melynek hátterében több tényező áll, amelyek együttesen befolyásolják a hajszálak állapotát.

 

 

  • A fűtött lakóterekben a száraz levegő miatt nedvességet veszítenek a hajszálak, ezáltal törékennyé válnak. A hideg külső környezet is stresszhelyzetet teremthet a hajhagymák számára, ami szintén hajhullást eredményezhet.

  • A téli hónapokban kevesebb időt töltünk a napon, így csökken a D-vitamin szintünk. A D-vitamin hiánya hozzájárulhat a hajhulláshoz és a gyengébb hajszálakhoz.

  • Az évszakok változásával a szervezetünk is alkalmazkodik a hőmérséklethez. A téli hónapokban az érrendszerünk összehúzódik, csökkentve ezzel a véráramlást a fejbőr területén, ami gyengülő hajszálakhoz vezethet.

  • A hideg, sötétebb hónapokban gyakran fokozódik a stressz és nő a betegségek kockázata, mindkettő negatívan befolyásolhatja a haj egészségét.

 

A téli hajhullás lehetséges okai

 

A fűtött helyiségekben lévő száraz levegő csökkenti a nedvességet a hajszálakban, amik hidratáltsága elengedhetetlen a haj rugalmasságához és egészségéhez. Amikor a hajszálak kiszáradnak, könnyebben törnek el.

A hideg levegő és a fűtés miatt a fejbőr is könnyen kiszáradhat. Az egészséges fejbőr létfontosságú a hajhagymák táplálásához, ezért a bőrszárazság hajhullást okozhat. A hideg irritálhatja a fejbőrt, ami viszketést és korpásodást is eredményezhet.

A napsütés hiánya szintén komoly hatással lehet ránk, a D-vitamin elengedhetetlen a szervezet számára, és számos biológiai folyamatban játszik szerepet, beleértve a haj egészségét is.

Ha kevés D-vitaminhoz jut a szervezet, akkor a hajhagymák gyengülhetnek, és a hajszálak könnyebben törnek el, hullanak ki. A D-vitamin fontos az immunrendszer optimális működéséhez és szükséges a bőr hidratálásához és nedvességtartalmának fenntartásához. A szervezet jól működő immunrendszerrel könnyebben küzd meg a fejbőr problémákkal, például a korpásodással vagy a gyulladásokkal, amelyek hajhullást is okozhatnak.

 

 

  • Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek magas D-vitamin-tartalommal rendelkeznek, például lazac, tonhal, gomba vagy tojás.

  • Szükség esetén szedjünk táplálékkiegészítőket az optimális D-vitamin szint fenntartása érdekében. Mindig ajánlott konzultálni orvossal a megfelelő dózis kiválasztása előtt.

  • A bőrünket érő a napfény hatására termeli a testünk a D-vitamint. Rendszeres napsütésben töltött idő segíthet a szintjének fenntartásában.

A téli hajhullás ellen lehet tenni!

 

A hajhullás megelőzése érdekében érdemes kialakítani egy speciális hajápolási rutint és odafigyelni az egészséges életmódra. A téli hajápoláshoz kínált termékeknek célzottan hidratáló és tápláló összetevőket kell tartalmazniuk, amelyek segítik megőrizni a haj egészségét és ellenállóképességét.

Ha azonban a jelentős vagy tartósan fennáll a probléma, mindenképpen konzultáljunk orvossal az okok felderítése érdekében.

 

Hidratálás

Alkalmazzunk rendszeresen hidratáló samponokat, balzsamokat, hajmaszkokat vagy olajkeverékeket, hogy erősítsük a hajszálakat. Különféle olajok, például argánolaj vagy kókuszolaj, hasznosak lehetnek.

Olyan hajápoló termékeket válasszunk, amelyek antioxidánsokban gazdagok, például zöldtea kivonatot vagy C-vitamint tartalmaznak, hogy védelmet nyújtsanak a környezeti károkkal szemben.

Szilikonmentes samponok és kondicionálók kiválasztása is előnyös, mivel a szilikonok nehezen öblíthetők ki a hajból, és a téli időszakban könnyen okozhatnak töredezettséget.

Ha gyakran használunk hajszárítót vagy hajvasalót, érdemes hővédő termékeket használni, hogy védelmet nyújtsanak.

 

Vitaminok és ásványi anyagok

Fogyasszunk olyan ételeket, amelyekben sok a vitamin és ásványi anyag, például A-, C-, E-vitaminok és vas. Ezek az összetevők hozzájárulnak a haj egészségéhez. Szükség esetén vegyünk be D-vitamin táplálékkiegészítőket, különösen, ha kevés időt töltünk a napon. Vannak kifejezetten hajvitaminok is, amelyek támogatják a haj és a bőr egészségét.

 

Kímélő frizurák és antisztatikus fésű

Kerüljük az olyan frizurákat, feszes kontyokat, amelyek húzzák a hajszálakat, mivel ezek további stresszt okozhatnak a hajnak és a fejbőrnek.

Az antisztatikus hatású fésűk segíthetnek minimalizálni az elektrosztatikus töltést, amely a hideg és száraz időjárás következtében gyakran kialakul.

 

Rendszeres hajvágás, helyes hajmosás

Tartsuk karban a hajunkat, vágjuk rendszeresen hogy megszabaduljunk a roncsolt végektől, mielőtt azok tovább törnének. A fej masszírozása is segíthet, mivel fokozza a vérkeringést és így táplálja a hajhagymákat a szervezetünk. Kerüljük a forró vízzel való hajmosást, mert kiszárítja a fejbőrt és hajszálakat.

 


Tetszett a cikk?
 

2024. február 08.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!