Barion Pixel

Mit sportoljak?

         2016. október 18.

A munka mellett azonban ez nem mindig egyszerű , főleg ha még nem találtuk meg a számunkra ideális mozgásformát. Teljesen más sporttevékenység ideális egy ülő vagy álló munkát végző embernek mint egy nehéz fizikai munkát végzőnek. A munkavégzés folyamán testünk egyoldalú terhelést kap. A kiválasztott mozgásformának amit sporttevékenység keretében szeretnénk végezni olyannak kellene legyen ami ezt az egyoldalú terhelést ellensúlyozza.

Akik ülő munkát végeznek azoknak az egyoldalú mozgástól ,illetve a mozgás hiányától terhelődik a gerincoszlop, meggyengülhetnek a hátizmok. Hát és derékfájás jelentkezhet.

Az ilyen embereknek olyan mozgásformák az ideálisak amelyek erősítik az izmokat, átmozgatják a felsőtestet. Ilyenek például edzőtermi erősítő foglalkozások, vagynagyon jó az evezés.

Az olyan embereknek akiknek a napi munkavégzés folyamán a lábuk terhelődik ( egész nap állnak mint a bolti eladók, vagy jönnek – mennek mint például a pincérek, fodrászok, ), náluk visszér panaszok kialakulásával kell számolni. Estére bedagadhat a boka körül, vagy nehéz láb érzés alakul ki. Célszerű olyan sportot választani ami tehermentesíti a lábat mégis edzi azt.

Ilyen mozgásforma például a spinning vagy az úszás de már azzal is sokat tehet valaki lábai egészségéért ha a kerékpárt választja a közlekedési eszközként a mindennapokban.

A nehéz fizikai munkát végzőknek a munkavégzés folyamán jelentősen terhelődhet a gerincük illetve a hát izmai. Az ilyen embereknél előfordulhat derékbecsípődések, derékfájás, vállak karok elnehezülhetnek. A számukra ajánlható sporttevékenység a fittnestermek hát és karerősítő gépei illetve a heti rendszerességgel végzett gerinctorna.

Ha megtaláltuk a számunkra ideális mozgásformát akkor kezdjük el minél hamarabb . Szervezet meghálálja. A rendszeresen végzett sporttevékenységek hozzásegíthenek, hogy energikusabbnak érezzük a magunkat a mindennapokban.

Tinkó Zoltán

szakgyógyszerész


Tetszett a cikk?
 

2016. október 18.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!