Barion Pixel

Kisvirágú füzike

         2017. február 09.

Gyűjtése nyártól őszig tart, azonban mivel sok hasonló megjelenésű (borzas füzike, rózsás füzike, erdei deréce) faj ismert, gyűjtése gondos odafigyelést igényel. Körülbelül 4 kg friss gyógynövényből kapunk 1 kg száraz hatóanyagot, „drogot”. Hatóanyagai között megtalálhatóak flavonoidok, szterolok és polifenolok is.

A régi korok elbeszélései alapján az ősi indiánok égési sebekre borogatásként használták, míg 19. században az északi országok lakosai teát főztek belőle és hasmenéses panaszok esetén fogyasztották.

Immunerősítő, vízhajtó ás antioxidáns hatással is rendelkezik. Rendszeres hatása javasolt középkorú férfiak számára a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (prostata hyperplasia) elkerülése végett (hetente egy csészével ajánlott fogyasztása). Csökkenti az éjszakai vizelések gyakoriságát, növeli az egyszerre ürített vizelet mennyiségét, gyulladáscsökkentő hatása miatt kiváló gyógyír a hólyaggyulladás kezelésére. Hozzászokni nem lehet, ismert káros mellékhatása nincs, így rendszeresen fogyasztható.

Belsőleges felhasználásnak módja a következő: 1 evőkanál füzikét csészébe helyezünk, leöntjük körülbelül 2,5 dl forró vízzel, majd letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Minden esetben reggel éhgyomorra fogyasszuk!

A prosztata megnagyobbodás elkerülésére készítendő italba a kisvirágú füzikén kívül kakukkfüvet, csalánlevelet, gyermekláncfüvet és vadárvácskát is teszünk. Egy evőkanálnyi gyógynövény keveréket leöntünk 2,5 dl forró vízzel, 25 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A prosztata gyulladása esetén naponta 2-3 csészével ajánlott fogyasztása, súlyosabb betegség fennállásakor viszont 1-2 hónapig érdemes folytatni a kisvirágú füzike kúraszerű fogyasztását!


Tetszett a cikk?
 

2017. február 09.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!