Barion Pixel

Hangulatjavítás természetes úton

   Hírek      2024. február 08.

Télen sokan küzdenek a sötétebb napok és hideg idő miatt rossz hangulattal és közérzettel. A kevés napfény sajnos hajlamosíthat minket a téli depresszió kialakulására. Azok érdekében akik így éreznek, megosztunk néhány természetes módszert a hangulatjavításra, hogy könnyebben elűzhessék a téli szürkeséget. A napfény, a testmozgás, a vitaminok, különböző növények és egy kis odafigyelés az emberi kapcsolatokra már nagy javulást érhet el.

 

 

  1. Próbáljunk meg minél több időt tölteni a szabadban, még ha csak rövid sétáról is van szó. A friss levegő és a mozgás nem csak a testnek tesz jót, hanem a léleknek is. A napfény hiánya miatt télen sokan szenvednek D-vitamin hiánytól is. 

  2. Az omega-3 zsírsavak fontosak az agy megfelelő működéséhez. Tengeri halak, lenmag, chia mag és dió fogyasztásával biztosíthatóak a szervezetnek ezek az egészséges zsírsavak.

  3. A magnézium egy olyan ásványi anyag, ami segíthet csökkenteni a stresszt és javítani az alvás minőségét. Mandulában, spenótban, banánban és hüvelyesekben található meg számottevő mennyiségben.

  4. Az illóolajok kiváló hangulatjavítók lehetnek. Például, a citrus illatok, mint a narancs, citrom vagy grapefruit, frissességet és vidámságot áraszthatnak. Egy aroma diffúzor segítségével könnyedén becsempészhetőek ezek az illatok otthonunkba vagy akár munkahelyre is. 

  5. Próbáljunk meg időt szánni a relaxációra és meditációra. Egyszerű gyakorlatok segíthetnek csökkenteni a stresszt és növelni a belső harmóniát.

  6. A téli hónapok gyakran a bezárkózás időszaka, de a társas kapcsolatok kialakítása vagy erősítése kiváló módszer lehet a hangulatjavításra. Szervezzünk baráti összejöveteleket, vagy vegyünk részt közösségi eseményeken. Az emberi kapcsolatoknak hihetetlenül nagy szerepük van a boldogságunkban.

  7. Alkossunk valami újat és kreatívat! A kreatív hobbi vagy művészi tevékenység segíthet kizökkenni a mindennapi rutinból és örömet szerezni. Ne felejtsük el a zenét sem, hiszen rendkívül erőteljes hangulatjavító.

 

 

Gyógynövények a jó hangulatért

 

Az egészség és a jó hangulat a megfelelő egyensúlyban rejlik! Télen könnyű beleesni a hangulatzavarok csapdájába, de természetes módszerekkel sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat. Ilyen segítséget nyújthatnak a patikákban és drogériákban könnyen megtalálható gyógynövényes termékek.

Mindig fontos körültekintően alkalmazni a gyógynövényeket, különösen, ha rendszeresen szed valaki gyógyszert vagy szenvedélybetegségben szenved. Fontos tanácsot kérni egészségügyi szakembertől, háziorvostól, mielőtt új gyógynövényeket vezetne be valaki az életébe. Nagyszerű szakmai segítséget tudnak nyújtani a gyógyszertárakban is. 

 

  • Levendula: A levendula illata ismert relaxációs hatásáról. A levendula illóolaj használata vagy levendula tea fogyasztása segíthet csökkenteni a stresszt és javítani az alvást.

  • Ginzeng: Ez a gyógynövény híres energizáló hatásáról. Segíthet fokozni az energiaszintet és javítani a koncentrációt.

  • Kamilla: A kamilla tea nyugtató illata tagadhatatlan, a növény segíthet oldani a feszültséget és szorongást.

  • Gyömbér: A gyömbér nem csak fűszerként használható, hanem gyógyhatásairól is ismert. Gyömbértea fogyasztásával csökkenthető a stressz és az emésztési problémák. Ezenkívül az illata is élénkítő és frissítő lehet.

  • Macskagyökér (Valeriana officinalis): A macskagyökér teaként fogyasztva segíthet ellazítani az idegrendszert és javítani az alvást. Azonban érdemes figyelembe venni, hogy egyes emberekre ellentétes hatással lehet, tehát konzultáljunk szakemberrel, mielőtt rendszeresen alkalmaznánk.

  • Passiflora (Passiflora incarnata): A passiflora vagy golgotavirág nyugtató hatásáról ismert. Egy csésze tea elfogyasztása lefekvés előtt segíthet ellazítani és megkönnyíteni az elalvást.

  • Kámforfa: A kámforfa illóolaja energetizáló hatású lehet. A kámforfaolajat aroma diffúzorban használva vagy masszázsolajként alkalmazva élénkítő és frissítő hatást érhetünk el.

  • Szentjánoskenyérfa (Hypericum perforatum): A szentjánoskenyérfa, vagy más néven orbáncfű, a depresszió és a szorongás enyhítésére használt gyógynövény. Orbáncfű teát készíthetsz, vagy kapható kivonatok formájában is beszerezheted. Használatát orvossal mindenképp beszéljük meg, mert befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.

  • Kakukkfű (Thymus vulgaris): A kakukkfű nemcsak fűszerként, hanem gyógyteaként is használható. Nyugtató hatású lehet, és segíthet a stressz leküzdésében.

  • Rhodiola Rosea: A Rhodiola Rosea, vagy aranygyökér egy adaptogén növény, amely segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez. Fogyasztható kivonatként vagy kapszula formájában.

  • Kurkuma (Curcuma longa): A kurkuma rendkívül egészséges gyökeres növény, amely gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A tea vagy az étkezés során történő rendszeres fogyasztás hozzájárulhat a mentális és fizikai jóléthez.

  • Kava Kava (Piper methysticum): A kava kava nyugtató hatású, és hagyományosan szigetek lakói használják a stressz és a szorongás kezelésére. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kava kava bizonyos egészségügyi kockázatokkal is járhat, ezért mindig kérjünk tanácsot szakértőtől.

  • Verbéna (Verbena officinalis): A verbéna tea segíthet relaxálni és enyhíteni az idegességet. Csepegtethetünk néhány csepp verbéna illóolajat is egy aroma diffúzorba.

  • Rozmaring (Rosmarinus officinalis): A rozmaring nemcsak ízesítő, hanem frissítő és élénkítő hatású is. A rozmaringolajat masszázsolajként vagy fürdővízhez adva használhatjuk.

 

Gyógynövények a boltok polcain

 

A gyógynövényeket különböző módokon lehet bevinni a szervezetünkbe, és a hatékonyságuk gyakran attól is függ, hogy milyen módon alkalmazzuk őket. Segítünk, hogy milyen formában találhatóak meg forgalomban ezek a növények, mert mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

 

Tea

A leggyakoribb és a hagyományos forma a gyógynövények fogyasztására a tea. A gyógynövényekből készült teák főként a növények szárából, leveleiből, virágaiból vagy gyökeréből készülhetnek.

 

Kivonatok

A gyógynövényekből készült kivonatok, például tinktúrák, koncentráltabb formájukban tartalmazzák a növény hatóanyagait. Ezeket általában italba vagy langyos vízbe kell csepegtetni, majd fogyaszthatóak.

 

Kapszulák vagy tabletták

Ha nem kedveli valaki a gyógynövények ízét, vagy ha egyszerűbb formát keres, kapszula és tabletta formában is elérhetők. Ezek gyakran standardizált dózisokban kaphatók, amelyek könnyen adagolhatóak.

 

Illóolajok

Az illóolajok aromaterápiához, masszázshoz vagy inhaláláshoz is használhatóak. Az illóolajokat diffúzorokban lehet elpárologtatni, vagy hígítva masszázsolajként alkalmazni a bőrön.

 

Étkezés során

Néhány gyógynövényt könnyen beilleszthetünk az étrendünkbe. Például fűszernövényként, mint a rozmaring, kakukkfű, kurkuma vagy akár a gyömbér, amelyeket az ételekhez hozzáadva egyszerre élvezhetjük az ízüket és egészségügyi előnyeiket is.

 

Gőzölés

Gőzöléssel is élvezhetjük a gyógynövények előnyeit. Pléd vagy törölköző alatt ülve egy tál forró víz fölé hajolva a tálba helyezett gyógynövények illóolajai belélegezhetők.

 

Mindig követni kell az adagolási útmutatókat, és ha bármilyen egészségügyi probléma fennáll vagy gyógyszert szed valaki, akkor konzultálni kell egy egészségügyi szakemberrel, mert az egyes gyógynövények különböző hatásokkal rendelkeznek, és mindenki egyedi módon reagálhat rájuk.

Figyelni kell saját magunkra és a lelki egészségünkre. Keressük azokat a dolgokat, amik boldoggá tesznek, és töltsünk időt azokkal a személyekkel, akik fontosak számunkra, hogy megszabaduljunk sikeresen a téli melankóliától.

 


Tetszett a cikk?
 

2024. február 08.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!