Barion Pixel

Egészséges életmód, erős immunrendszer

         2016. szeptember 20.

Rövidülnek a nappalok ami kihat a közérzetünkre. Egyre kevesebb időt töltünk a szabadban,  mire elérkezik a Tél,  a vitamin raktárak is elkezdenek kiürülni. Vannak olyanok akik kevésbé fogékonyak  a betegségekre. Rájuk mondják, hogy erős az immunrendszerük.

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni. Ha odafigyelünk az életmódunkra,  ezzel erősítve a szervezet védekezőképességét,  megelőzhetjük illetve lefojásában  enyhíthettjük ezen megbetegedéseket.

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerben dől el,  hogy a szervezet mennyi vitamint és ásványi anyagot képes hasznosítani. A bélflóra részt vesz a táplálékok lebontásában,  az emberi szervezet számára fontos vitaminok termelésében illetve segíti a szervezet védekezőképességét a nem kívánatos kórokozókkal ( vírusok, baktériumok, gombák) szemben. Tudatosabb táplálkozással tehetünk bélflóránk megóvása érdekében. Érdemes fogyasztani napi rendszerességgel élőflórás joghurtokat,  rostban gazdag zöldségeket,  gyümölcsöket ( cékla,  brokkoli, alma, citrusfélék). A növényekben levő vitaminok ( A,  B, C és E) és antioxidánsok jobban fokozhatják a szervezet ellenálló képességét mint a vitamin komplexek. Aki a mai rohanó világban nem tud odafigyelni a napi rendszeres gyümölcs illetve zöldség fogyasztásra, számukra azonban a vitamin és ásványi anyag bevitelnek megoldását jelentheti a komplex vitamin készítmények használata.

A táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is segíthet. Merjünk minél több időt tölteni a friss levegőn. Mozogjunk – gyaloglás, séta, kocogás, kerékpározás – a szabadban,  ügyelve a megfelelő öltözködési. Másfajta mozgásokkal mint például a torna,  is növelhetjük állóképességünket.

A táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett fontos a lazítás a relaxáció amelyekkel  a stressz ellen küzdhetünk.

 

Tinkó Zoltán

szakgyógyszerész


Tetszett a cikk?
 

2016. szeptember 20.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!