Barion Pixel

Bőr felkészítése a hidegebb hónapokra

         2016. október 18.

Sokan küzdenek atópiás dermatitis-szel is, mely erős viszketéssel, a bőr kivörösödésével járó allergiás hajlamú nem fertőző betegség. Megjelenése már csecsemőkorban jelentkezhet, felnőtt korban súlyosbodhatnak a tünetek. Hátterében genetikai okok vagy a szervezet hormonális egyensúlyzavara állhat. A szennyezett környezet, az alkohol vagy a nem elegendő folyadékbevitel szintén hozzájárulhat a bőr kiszáradásához.

Mindkét esetben rendkívül fontos, hogy teljes körű védelmet biztosítsunk bőrünk számára, erre a Bioderma egy komplett termékcsalád formájában nyújt segítséget. Az összes Bioderma termék egyszerre kezeli a problémák eredendő okát és azok tüneteit. A Bioderma termékek egyszerre szolgáltatnak kímélő higiéniát és tökéletes ápolást, kihasználva ezek szinergikus hatását.

Bőrünk, a testünk őre

Testünk és környezetünk, valamint önmagunk és a többi ember közötti védőpajzsként a bőr megóvja szervezetünket, és segít az érintés megtapasztalásában. A bőr nem pusztán egy burok, hanem teljes értékű szerv, hírvivő, amely közvetlen kapcsolatban áll az aggyal. Kölcsönhatások és interakciók színhelyéül is szolgál, ezáltal pedig kulcsfontosságú szerepet játszik szervezetünkellenálló-képességének kialakításában, és számos biológiai, kémiai és pszichológiai funkciót lát el.

Mi történik a bőr belsejében?

Néhány példa az egészséges bőrfelület által végzett feladatokra: a baktériumok és az allergének bejutásának megakadályozása, a sebek gyors és alapos begyógyítása, az agy figyelmeztetése agresszív behatoló esetén, a test hőmérsékletének szabályozása és védelem az UV-sugárzás ellen. Emellett segít fenntartani a megfelelő hidratáltságot, ami alapvető fontosságú a rugalmas és sima bőr, valamint a szervezet természetes fiziológiai folyamatainak megőrzéséhez.

A felhám felel a vízfelvételért és vízleadásért, ellensúlyozva a transzepidermális vízveszteséget, amely a víz bőrön keresztüli természetes elpárolgását jelenti. Amikor nem megfelelő a hidratáltság szintje, a bőrfelület megváltozik.

A bőrgyógyász véleménye

Dr Isabelle Baratte, az Hospice Civils (Lyon) bőrgyógyásza

„A betegeimnek is rendszeresen elmondom, hogy a bőr természetes módon véd a kórokozók ellen: egy hidrolipid réteg képződik a felszínén, ezt pedig mindenképpen óvni kell. Ha a mindennapi testápolás során szappanmentes mosakodószert használunk, az télen-nyáron megóvja bőrünket anélkül, hogy kiszárítaná. Nagyon fontos, hogy zuhanyzás vagy fürdés közben a víz legyen langyos, a hőmérséklete ne haladja meg a 35°C-ot! Sőt, atópiás bőr esetén a 33°C-ot! Így nem kell attól tartanunk, hogy károsítjuk ezt az értékes természetes védőréteget. ”

A bőr szerkezete

A bőr olyan, mint egy három emeletes ház.

Felhám -> A tető és a falak

A felszínen található a téglafal (korneociták), amelyet a malter (a szaruréteg sejtjeinek cementje) tart össze, így képezve védőpajzsot a külvilággal szemben.

Irha -> A tartószerkezet

Közbülső szerkezeti réteg, olyan háló, amely megtámasztja a bőrt. Idővel azonban veszít feszességéből, és megjelennek a ráncok!

Bőralja -> A pince

A legmélyebb réteg, táplálék- és energiaraktár, amely hőszigetelő funkciót tölt be.

Tudta-e?

A száraz és a dehidratált bőr nem ugyanaz!

Bárkinek lehet problémája arcának dehidratáltságával, még akkor is, ha zsíros bőre van. A bőrnek vízhiánya van, ezért megfelelően kel hidratálni.

A száraz bőr egy bőrtípust jelöl, amelynek a mindennapok során vízre és lipidekre egyaránt szüksége van ahhoz, hogy hidratált, feszes és puha maradjon.

Tippek és praktikus tanácsok

A bőrben található meg a test vízkészletének 30%-a. Még ha a bőr közvetlenül a szervezetből vonja is ki a számára szükséges folyadékot, érdemes napi 1,5–2 liter vizet elfogyasztani (kivéve orvosi ellenjavallat esetén). Figyelem, a napi folyadékbevitelt arányosan kell elosztani! Az olyan italok is beleszámítanak, mint a tea vagy a kávé

Folytatjuk...

dr Lencsés Katalin

A cikk létrejöttéhez köszönjük a Bioderma segítségét.


Tetszett a cikk?
 

2016. október 18.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!