Barion Pixel

Veszélyes forróság, ezt teheted a hőgutával szemben

   Hírek      2023. június 29.

 

Mi az a hőguta?

 

 A hőguta egy olyan életveszélyes állapot, amelyet a test súlyos felmelegedése idéz elő. Ha fennáll a gyanú, hogy valaki a környezetünkben hőgutát kapott, akkor fontos, hogy hívjuk a mentőket és kezdjük meg az elsősegélynyújtást. Sajnos ebben az esetben már kevés az érintett hűtése, hidratálása vagy hidegebb környezetbe helyezése, professzionális segítségnyújtást is igényel. 

 Figyeljünk a környezetünkre és óvjuk azokat, akik a legkiszolgáltatottabbak egészségügyileg! A gyermekek, az idősebbek és a krónikus betegek vannak a legnagyobb veszélyben embertársaink közül. Ha egy állatnál áll fenn a gyanú, hogy hőgutát kapott, akkor is fontos, hogy állatorvoshoz vigyük minél hamarabb, a szakszerű ellátás érdekében. 

Az emberek és más melegvérű állatok esetében a túl magas testhőmérséklet megzavarhatja a biokémiai reakciókat szabályozó enzimeket, amelyek elengedhetetlenek a biológiai oxidációhoz és a főbb szervek működéséhez. A hőguta maradandó károsodást okozhat vagy az érintett halálához is vezethet.

 



Mikor kaphatunk hőgutát?

 

 Hőguta veszélye akkor fenyeget valakit, ha a belső testhőmérséklete tartósan eléri a 40 °C-ot vagy magasabbat. A kialakulásának az esélye nyáron a legnagyobb, szélsőségesen magas hőmérséklet és páratartalom mellett.

 Habár Magyarország klímája a korábbi tapasztalatok alapján kevesebb eséllyel járul hozzá a hőguta kialakulásához fontos, hogy ismerjük a tüneteit és tudjuk mi a teendő, ha megtörtént a baj.

 Fizikai erőfeszítés következtében kialakult hőguta általában a meleg, párás körülmények között történő fizikai túlerőltetés eredménye. Olyan fiataloknál is előfordulhat, akiknek nincs egészségügyi problémájuk vagy nem állnak gyógyszeres kezelés alatt – leggyakrabban sportolóknál, szabadban dolgozó munkásoknál, megerőltető melegben végzett tevékenységet folytató katonáknál vagy nehéz egyéni védőfelszerelést viselő elsősegélynyújtóknál. 

Magas páratartalmú környezetben a páratartalom csökkenti annak a mértékét, hogy mennyire képes a test lehűlni izzadás révén. 

 Hőgutát okozhat még a magas hőmérséklet és a fizikai terhelés mellett a lehűlést gátló és kiszáradást okozó anyagok bevétele, mint például az alkohol, vagy stimulánsok. Gyógyszerek és az életkorral összefüggő fiziológiai változások is hajlamosíthatnak. 

 Nagyobb veszélyben lehetnek még azok, akik lázasak, túlsúlyosak, nincsenek hozzászokva a melegebb éghajlathoz nyaraláskor, illetve szív és érrendszeri problémákkal élnek együtt.



Hogyan lehet felismerni a hőgutát?

 

A hőguta tünetei hasonlítanak más, magas hőmérséklet miatt kialakult veszélyes egészségügyi állapotokhoz, például a napszúráshoz, de van pár tünetegyüttes, ami segít megkülönböztetni őket egymástól. 

 

  • Magas belső testhőmérséklet

  • Megváltozott mentális állapot vagy viselkedés, ingerlékenység, beszédzavar, delírium 

  • Szédülés, dezorientáció

  • Izomgyengeség, görcsrohamok 

  • Mozgás és koordinációs problémák (Ataxia)

  • Forró, száraz tapintású bőr, ha a hőgutát nem fizikai megterhelés okozta, hanem magas hőmérséklet (Anhidrosis)

  • Túlzott izzadás, amely az edzés abbahagyása után is folytatódik

  • Hányinger és hányás

  • Kipirult bőr vagy elfehéredett arc

  • Gyors, felületes légzés, gyors szívverés (Tachycardia)

  • Lüktető fejfájás, ájulás, eszméletvesztés

  • Alacsony vizelet kibocsátás (Oliguria)



Hogyan előzzük meg a hőguta kialakulását?

 

  A hőguta megelőzése érdekében több dolog is van, amivel védheted magát a kánikulában. Az életveszélyes állapot kialakulás megelőzhető! 

 

  • Tartsd szemmel a gyermekeket, az időseket és krónikus betegségben szenvedőket a környezetedben, mert nagyobb a kockázata a hőkimerültségnek vagy a hőguta kialakulásának. 

  • Szükséges sok folyadék fogyasztása a melegebb hónapokban, ez lehetőleg tiszta víz legyen, különösen testmozgás közben. Figyelj az ásványi sók pótlására, hasznos lehet az izotóniás sportitalok fogyasztása. A hidratáltság kifejezetten fontos szerepet játszik a test hőszabályozásában. 

  • Kerüld az alkoholos és koffeines italok fogyasztását, mert kiszáradást vagy rosszullétet idézhetnek elő. 

  • Ne tartózkodj kint magas hőmérsékletben, kerüld a tűző napot. 

  • Lehetőség szerint kerüld az extrém testmozgást vagy munkát, ezeket igyekezz a nap hűvösebb időszakára ütemezni. 

  • Hordj világos, bő, jól szellőző ruhákat, mert a túl szoros ruházat akadályozhatja az izzadság száradását, a test lehűlését. 

  • Gyors segítség lehet a hűvös vízzel való zuhanyzás, ha már felhevültél, vagy tarts magadnál egy vízzel teli permetező palackot. A vizes borogatás is enyhülést jelenthet.

  • Védekezz a leégés ellen. A leégés befolyásolja a szervezet hűtési képességét, ezért védd magát a szabadban világos színű kalappal vagy sapkával, napszemüveggel, és használj széles spektrumú fényvédőt, aminek minél magasabb legyen a faktorszáma.

  • Tájékozódj a gyógyszereid mellékhatásaival kapcsolatban és fokozottan ügyelj, ha olyan gyógyszereket szedsz, amelyek befolyásolhatják szervezeted vízháztartását, izzadását, hőleadó képességét.

  • Soha ne hagyj senkit parkoló autóban, akkor se, ha az autó árnyékban van. Ez a hiba gyakran vezet gyermekek és állatok rosszullétéhez vagy halálához. Ha a napon parkol, az autó hőmérséklete 10 perc alatt több mint 11 °C-ot is emelkedhet még akkor is, ha a külső hőmérséklet nem olyan magas. Ne hagyj gyermekeket és állatokat egyéb forró, rosszul szellőző helyeken. Mindig gondoskodj a friss, bő mennyiségű vízről!

 

 

Fontos teendők hőguta esetében, beteg ellátása

 

 A legjobb ha mindent megteszünk a hőguta megelőzése érdekében, de ha már megtörtént a baj, több dolgot is csinálhatunk a mentők kiérkezéséig, hogy javítsunk a beteg állapotán. Fontos, hogy az érintettet azonnal kezeljék!

  1. Helyezd őket hűvös, árnyékos, jól szellőző helyre. Kérd meg őket, hogy feküdjenek le, és kissé emeljék fel a lábukat. 

  2. Ösztönözd vízfogyasztásra, amennyiben maguknál vannak. Hasznos lehet még az izotóniás sportital, enyhén sós víz vagy alkoholmentes sör is, ha kéznél vannak. 

  3. Távolítsd el a felesleges, szűk ruházatot, például a nyakkendőt, pulóvert.

  4. Hűtsd a bőrüket – permetezd be az érintettet vagy szivaccsal, nedves ruhával hűtsd őket. A hónalj, a hajlatok, az ágyék vagy a nyak körüli hidegvizes pakolás is sokat segíthet. 

  5. Semmiképp se hagyd őket magukra, figyeld a légzésüket és várd meg a segítség érkezését.



A hőguta lehetséges következményei

 

 A hőguta számos szövődményt okozhat, attól függően, hogy mennyi ideig áll fenn az extrémen magas testhőmérséklet. A hőguta az agy vagy más létfontosságú szervek megduzzadását okozhatja, ami maradandó károsodáshoz vezethet a szervben. A betegek sokkot kaphatnak, vagy kómába is eshetnek. Azonnali és megfelelő kezelés nélkül a hőguta végzetes lehet. Ha valaki felépült a hőguta után, valószínűleg érzékenyebb lesz a magas hőmérsékletekre rövidebb ideig, ezért a legjobb, ha kerüli a meleg helyeket és a testmozgást. 

 

A forró testhőmérséklet az alábbiakat okozhatja még:

 

  • Akut respirációs distressz szindróma (ARDS)

  • Veseelégtelenség

  • Májelégtelenség

  • Metabolikus diszfunkciók

  • Idegkárosodás

  • Csökkent véráramlás a szívben és egyéb keringési problémák

 


Tetszett a cikk?
 

2023. június 29.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!