Barion Pixel
  

Orvosi székfű vagy kamilla



A kamilla kisigényű növény lévén a vadonban, illetve termesztve szinte mindenhol –beleértve a sziklás talajt is- könnyen megél. Termesztése számos országban folyik, ezek közül a legfontosabbak: Magyarország, Egyiptom, Argentína, Bulgária és Németország.

Leginkább szembetűnő jellemzője a virágzata, melyben a szélső, nyelves virágok fehér színűek, míg a középen található csöves virágok sárgák. Termése a szürkésfehér kaszat. E jellegzetes illatú virág szárítva és frissen is felhasználható. Hatóanyagai között illóolajat, illetve flavonoidokat és kumarinokat is találunk.

Elsődleges felhasználási területe a gasztrointesztinális rendszer, melynél bélfertőtlenítésre, görcsoldásra és gyulladásgátlásra használhatjuk. Illóolaja nyugtat, így a gyomorfekély kezelésére kúraszerűen alkalmazható, úgynevezett ulcusgátló hatása miatt. Hideg teája segít az emésztőrendszeri vérzések csillapításában. Apigenin tartalma erősebb görcsoldó, mint a papaverin, így menstruációs görcsök oldására is felhasználható. Cickafarkfűvel kombinálva allergia elleni szerként hasznosítható, asztma kezelésére is hatásos, valamint a központi idegrendszerre nyugtató hatással bír. Immunrendszert aktiváló hatását a makrofágok és B-limfociták aktivitásának emelésén keresztül fejti ki. Szemgyógyászatban pedig az allergia vagy por okozta szemgyulladások kialakulása esetén gyógyhatású. Kozmetikai készítmények esetében pedig bőrpuhító és gyulladásgátló hatását egyaránt ki tudják használni.

Mellékhatásai közül érdemes megemlíteni azt, hogy a kamilla nagy adagban hánytató hatású!

Akik viszont allergiásak parlagfűre, azok fokozott figyelemmel használják a fent említett gyógynövényt, ugyanis fennállhat a keresztallergia jelensége.


Tetszett a cikk?
 

2016. szeptember 20.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!