Barion Pixel
  

Mit tegyünk, ha megcsípett a medúza?



 

Csodálatos állatok a medúzák. Szervezetük 97 %-a víz – ez segíti hozzá őket ahhoz, hogy lebegni tudjanak. Vannak olyan parányi medúzák, melyeket alig veszünk észre (5-10 mm-esek), és hatalmas nagyok is. 

 

A tengerparton nyaraló turisták főként tenyérnyi nagyságú egyedekkel találkoznak. Ez a harang vagy gomba alakú, kocsonyás testű állat minden tengerben honos. Ott él Új-Zéland partjainál, a Norvég-tengerben, de még édes vizű folyókban is megpillanthatjuk.

 

A legtöbb medúza ragadozó életmódot folytat. A zsákmányt egészben juttatja tömlőbelébe, ahol megemészti. A néhány centiméteres példányok planktonokat fogyasztanak, a 300-400 centiméteresek rákokat és halakat is esznek.

 

Az élelemszerzéshez (és a védekezéshez) csalánsejtjeit (nematociszta) használja. Ezek kis tokokra hasonlítanak és amikor szükség van rájuk, kipattannak a helyükről. Ezzel egy időben kivágódnak azok a kis szigonyos fonalkák, amelyek megsértik az áldozatot (vagy az „ellenséget), és a bennük lévő méregtartalmat (mely a kisebb állatoknak agytörzsi károsodást okoz, illetve bénulást) befecskendezik a másik testbe.

 

Ez a „másik test” pedig lehet akár egy fürdőző/nyaraló emberé is! Valószínűleg nem mondok újdonságot azzal, hogy a medúzacsípés a leggyakrabban előforduló tengerparti sérülés! Sőt, a már elpusztult állat is megcsíphet!

 

A legfontosabb teendő ilyenkor, hogy megakadályozzuk azt, hogy a csalánsejtek, melyek a bőrünkhöz tapadnak, teljesen kiürítsék tartalmukat. Ennek érdekében először is el kell távolítanunk a csápokat az érintett felületről. Ezt valamilyen műanyag eszközzel célszerű véghezvinni – akár a hotelben kapott szobanyitó kártyát is felhasználhatjuk a művelethez. 

 

A lekaparás után persze még mindig maradhatnak csalánsejtek a bőrben. Soha ne nyúljunk puszta kézzel a medúza darabjaihoz! Ha kell, vessük be a törölközőnket is a kezünkre tekerve!

 

A csípés után a bőr általában rögtön megduzzad, kivörösödik és sokáig ég, viszket. Van, amikor fel is hólyagosodik, és fejfájás, hányinger kíséri, miközben az adott végtag rendkívül fáj.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/07/30/mit-tegyunk-ha-megcsipett-a-meduza/


Tetszett a cikk?
 

2019. augusztus 12.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!