Barion Pixel
  

Mindent a vérnyomásról



Magas vérnyomás:

140/90 Hgmm feletti érték. Általában mind a szisztolés, mind a diasztolés érték megemelkedik. Legtöbbször nem okoz panaszt, csak akkor, amikor visszafordíthatatlan elváltozások alakulnak ki az érrendszerben. Ilyen az agytrombózis, az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség, a szemfenéki elváltozások.

A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség legalább 15 százalékának van tartósan az említett határértéknél magasabb vérnyomása. Magyarországon évente csaknem 5000 ember halála írható a magas vérnyomás számlájára. Ám bizonyos becslések szerint ennél is rosszabb  helyzet, mivel minden nyolcadik halálesetben játszik valamilyen szerepet a hipertónia, ezzel maga mögé utasítva a daganatos megbetegedések okozta halálozást.

Izolált szisztolés vérnyomás-emelkedésről akkor beszélünk, ha a vérnyomás első, szisztolés értéke nagyobb, mint 140 Hgmm.

 

Rosszindulatú magas vérnyomás - malignus hypertonia: a magasvérnyomás-betegség különösen súlyos formája. Akkor beszélünk róla, ha a diasztolés, második érték 130 Hgmm, vagy ennél magasabb. A betegség kezelés nélkül - három-hat hónapon belül - halálhoz vezethet.

A malignus hypertonia sürgősségi ellátást igényel.

 

Alacsony vérnyomás: ennek fennállása esetén a vérnyomáscsökkenés olyan mértékű, hogy szédülést, ájulást okoz. Minél kevesebb vért pumpál a szív, annál alacsonyabb lesz a vérnyomás. Ezt találjuk kiszáradás során is.

Amennyiben az erek kitágulnak, a vérnyomás szintén leesik. A vérnyomásérzékelők a nyakban és a mellkasban folyamatosan érzékelik a vérnyomás alakulását. Ha például a vérerek kitágulnak - gondoljunk például a nyári hőségre -, a szív frekvenciája megnő és az ütések erősödnek.

 

Ingadozó vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás a normális és a magas, vagy éppen az alacsony és magas értékek között mozog. Ingadozó vérnyomás oka lehet rosszul beállított magasvérnyomás-betegség, de idegrendszeri hatás is. Ingadozó vérnyomás gyanúja esetén mindenképpen tanácsos  elvégezni a 24 órás ambuláns vérnyomás-monitorozást.

 

Másodlagosan emelkedett vérnyomást kiváltó okok és betegségek:

  • vesebetegségek, veseartéria szűkülete, mellékvese-daganat, adrenalint termelő daganatok

  • gyógyszer-mellékhatás - például szteroidok szedése esetén

  • terhesség

Ajánlott célvérnyomás értékek hipertóniás betegeknél:

  • magas vérnyomásban szenvedők: <140/90 Hgmm

  • cukorbeteg magasvérnyomású betegek: <130/80 Hgmm

  • cukorbetegség okozta vesebetegség esetén: <130/80 Hgmm

  • hipertónia okozta vesebetegség esetén: <130/80 Hgmm

  • időskori, izolált szisztolés vérnyomás-emelkedés esetén: <140/90 Hgmm

  • idült veseelégtelenség, veseátültetés után: <130/80 Hgmm

  • vesepótló, dialíziskezeléskor: <140/90 Hgm.

Magas vérnyomás kezelhető kockázati tényezői:

Elhízás: minél magasabb a testtömegindex, annál nagyobb a veszélye a hipertónia kialakulásának.

Dohányzás: a nikotin érösszehúzó hatású, így fokozza a szívizom terhelését.

  • Túlzott alkoholfogyasztás

  • Mozgásszegény életmód

  • Stressz

  • Zsíros, túlzottan sós, rostokban szegény étrend

 

(Forrás: Egészségtükör)


Tetszett a cikk?
 

2018. február 13.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!