Barion Pixel
  

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?



 

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

Mi távozik a testünkből az izzadás során?

 

„Víz!”- vágja rá valószínűleg mindenki, hiszen elsőként ez jut az eszünkbe és mindenki jól tudja, hogy az izzadás legnagyobb része víz. Már kis mértékű folyadékvesztés is csökkentheti a teljesítőképességünket, koncentrációnkat és fejfájáshoz vezethet. Testünk akár 1-2 liter vizet is elveszíthet egy óra alatt intenzív melegben vagy fizikai aktivitás közben!

A másik, amire tippelni szoktak a fenti kérdés feltétele után, az a nátrium – vagyis a só. A só az egyik legfontosabb elektrolit, amely izzadás során távozik. A nátrium segít fenntartani a folyadékegyensúlyt, az ideg- és izomműködést. Ha túl sok sót veszítünk, izomgörcsök, fáradtság, szédülés és akár alacsony vérnyomás is kialakulhat.

A kálium már keveseknek jut eszébe, pedig nagyon fontos anyagról van szó, mert ez szükséges az izomműködéshez, a szívritmushoz és a sejtek közötti kommunikációhoz. Hiánya izomgyengeséget és szabálytalan szívverést okozhat.

Végül a magnéziumot és a kálciumot kell megemlítenünk, mivel ezek az ásványi anyagok szintén távozhatnak szervezetünkból az izzadás során. Hiányuk izomgörcsökhöz, fáradtsághoz és idegrendszeri panaszokhoz vezethet.

 

Miért veszélyes mindez?

 

Az elektrolitok elvesztése különösen veszélyes, ha nem történik megfelelő utánpótlás. A sóhiány például hiponatrémiához vezethet, ami akkor következik be, ha túl sok vizet iszunk, de nem pótoljuk a sókat. Valószínűleg nem gondolnánk, de ez akár életveszélyes is lehet! A szervezet ilyenkor képtelen megtartani a megfelelő só-víz egyensúlyt, ami agyödémához vagy szívritmuszavarhoz vezethet.

A sportolók, idősek, kisgyermekek, valamint azok, akik fizikai munkát végeznek a tűző napon, különösen veszélyeztetettek.

 

Hogyan előzhetjük meg a problémákat?

 

Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás! Igyunk rendszeresen vizet, már azelőtt, hogy szomjasak lennénk! Legyen ez egy rutin! Kánikulában ez napi 2,5-3 liter is lehet, vagy még több.

Elektrolitpótlás: Izzadás esetén ne csak vizet igyunk, hanem gondoskodjunk az ásványi anyagok pótlásáról is! Ehhez jó választás lehet az izotóniás ital, egy csipet sóval dúsított víz vagy az ásványvíz.

Táplálkozás: Együnk elektrolitokban gazdag ételeket, például banánt (kálium), dióféléket (magnézium), joghurtot (kalcium), zöld leveles zöldségeket.

 

A nyári melegben a fokozott izzadás miatt nemcsak vizet, hanem életfontosságú ásványi anyagokat is veszít a testünk. Ezek pótlása elengedhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön és elkerüljük a hőség okozta kellemetlen vagy veszélyes tüneteket. Figyeljünk oda a megfelelő hidratálásra és elektrolitbevitelre, különösen meleg napokon vagy fizikai megterhelés közben!

A PatikaPlus Gyógyszertárakban széles választék áll a vásárlók rendelkezésre magnéziumból, kalciumból… - Kérje ki gyógyszerészeink véleményét, kérdezze őket bátran, ha kérdése van a témával kapcsolatban!

 

(Forrás: Temesvári / PatikaPlus) 


Tetszett a cikk?
 

2025. július 09.

Hasonló cikkek

Milyen tápanyagokat veszít testünk a nyári melegben?

A nyári meleg nem csupán a ruhatárunkat és napi rutinunkat változtatja meg, hanem a szervezetünkre is komoly hatással van. Ilyenkor fokozódik az izzadás, ami a test egyik természetes hűtési mechanizmusa. Azonban az izzadás során nemcsak vizet veszítünk, hanem számos fontos anyagot is, például sókat és ásványi anyagokat. Ha ezek pótlásáról nem gondoskodunk időben, akár súlyos egészségügyi következményekkel is szembesülhetünk.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

A vaj szerepe a táplálkozásban – és tárolása nyáron

Sokan még ma is tartanak a vaj fogyasztásától, főként zsírtartalma és a koleszterin miatt. Az utóbbi évek kutatásai és táplálkozási trendjei azonban azt mutatják, hogy a vaj – mértékkel fogyasztva – nemcsak ártalmatlan, hanem számos pozitív hatással is lehet az egészségünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Szívbarát étrend nyáron – tényleg segít a vörösbor, a margarin és az avokádó?

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, így érthető, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, mit tehetünk a táplálkozás terén, a megelőzésért. A közbeszédben azonban számos félinformáció és tévhit kering, különösen olyan élelmiszerekről, mint a vörösbor, a margarin vagy az avokádó. Ebben a cikkben utánajárunk, hogy mi az, ami valóban hasznos a szív egészsége szempontjából – és hogyan lehet ezeket beépíteni a nyári étrendbe.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 07. 09.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!