Barion Pixel
  

Mikor és hogyan csillapítsuk a lázat?



 

Legutóbb már szó volt arról, hogy láz része testünk védekezésének, mert a baktériumok és vírusok fehérjéi - mint minden fehérje - hőérzékenyek, ezért magasabb hőmérsékleten kevésbé képesek tenyészni, szaporodni. Az immunrendszer így hatékonyabban tud megküzdeni a fertőzéssel. Van, amikor nem szükséges a lázat csillapítani, s vannak olyan esetek, amikor indokolt, hogy beavatkozzunk a láz természetes menetébe. 

 

Az acetilszalicilsavat közepes és erősebb lázcsillapításra használhatjuk. (Körülbelül húsz perc múlva fejti ki hatását.) A paracetamol tartalmú gyógyszerek is kiválóan csökkentik a testhőmérsékletet. Az aminofenazon és származékai erős hőmérsékletcsökkentők – kisgyermekeknél lázgörcs esetén is alkalmazhatóak. 

 

Dr. Kovács László tüdőgyógyász elmondta, hogy sajátos módja a lázcsillapításnak, ha "rásegítünk" olyan módon, hogy meleg takarók alatt mielőbb elérje a tetőpontot, ahol aztán elkezdődik az izzadás, verejtékezés, és a láz lefelé indul, a beteg pedig megkönnyebbül. 

 

Magas (39 Celsius feletti) testhőmérséklet esetén állott vizes borogatással is csillapíthatjuk a lázat. A borogatást ajánlott mindkét vádlira felhelyezni: fokozatos és mérsékelt testhőmérséklet-csökkenést eredményez, s a gyógyszerrel szemben nem kényszeríti a lázat rögtön 37 Celsius-fokra.

 

Mivel a lázas beteg hajlamosabb a kiszáradásra (az intenzívebb verejtékezés miatt), ezért a folyadékpótlásra kiemelten figyelni kell! Kerüljük az alkoholt, a tejes italokat és a szénsavas üdítőket! Jöhet viszont a gyógytea! 

 

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/02/01/mikor-es-hogyan-csillapitsuk-a-lazat


Tetszett a cikk?
 

2022. február 01.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!