Barion Pixel
  

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól



A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

A gyomorégés egy kellemetlen égő érzés vagy fájdalom a mellkasban, a szegycsont mögött. A gyomorban található savas emésztőnedveknek a gyomorban kellene maradniuk, hogy azok emésszék az elfogyasztott ételeket. Gyomorégés akkor fordul elő, amikor ezek a savas anyagok a nyelőcsőbe kerülnek, amit refluxnak nevezünk. A nyelőcső nyálkahártyája nem olyan ellenálló ezekkel az anyagokkal szemben, mint a gyomor nyálkahártyája, ezért irritáció és égő érzés jelentkezik.

 

 

Reflux betegség (GERD)

 

A GERD (gastroesophageal reflux disease) annak az állapotnak a neve, amikor a gyomorsav és az emésztőenzimek rendszeresen visszaáramlanak a nyelőcsőbe. Ez egy krónikus probléma, és hosszú távon komolyabb gondokat is okozhat, a nyelőcsövet is károsíthatja.

A probléma oka az, hogy a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, vagy gyengébb, így a gyomorsav könnyebben visszaáramlik a nyelőcsőbe a gyomorszájon keresztül.

A reflux betegség gyakori tünetei közé tartozik a gyomorégés, a savanyú ízű felböfögés, a nyelőcsőben érzett égő érzés, illetve krónikus köhögés vagy torokfájás is jelentkezhet. Gyakran az étrend, elhízás, dohányzás és más életmódbeli tényezők játszanak szerepet a kialakulásában.

 

Gyomorégést kiváltó okok

 

Életmódbeli tényezők:

 

  • Étrend: Zsíros, fűszeres, vagy savas ételek, valamint csokoládé, koffein és alkohol fogyasztása gyakran provokálhatja a gyomorégést.

  • Túlevés: Nagy mennyiségű étel elfogyasztása egyszerre növelheti a gyomorsav termelését és a reflux kockázatát.

  • Dohányzás: A dohányzásra növeli a savtermelést, és gyengíti a nyelőcső záróizmát is, amely a refluxot elősegíti.

  • Étkezés és lefekvés közötti időszak: A fekvő pozíció felvétele közel az étkezéshez gyakran növeli a reflux és a gyomorégés esélyét.

  • Szorongás, idegeskedés: A stressz hatással van az emésztőrendszerre is, és gyakran fokozza a gyomorégés és a reflux tüneteit.

  • Gyógyszerek szedése: Bizonyos gyógyszerek, mint például az ibuprofen vagy az aszpirin, irritálhatják a gyomrot.

  • Elhízás: A felesleges testsúly nyomást gyakorol a hasi szervekre, és növeli a reflux kockázatát.

 

Fiziológiai tényezők:

 

  • Várandósság: A terhesség alatt a hormonális változások és a megnövekedett nyomás a hasüregben gyakran okoz gyomorégést. A növekvő méh nyomást gyakorol a gyomorra és a nyelőcsőre is.

  • Gyomortartalom nyelőcsőbe való áramlása: Az nyelőcső záróizma, nem működik megfelelően, ami lehetővé teszi a savas gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Ennek oka lehet az izmok gyengesége, a záróizom rendellenes működése.

 

 

A gyomorégés a modern táplálkozás miatt okoz problémát

 

A modern táplálkozás és életmód hozzájárul a gyomorégés kialakulásához. A feldolgozott ételek, a nagy mennyiségű cukor, a zsíros és fűszeres ételek, valamint az étkezési szokások vezetnek hozzá. Egy kis odafigyeléssel sokat lehet javítani a problémán.

 

Táplálkozási és életmódbeli tanácsok

 

1. Kis adagok, gyakori étkezések:

Inkább több kisebb étkezést iktassunk be napközben, mint nagy adagokat.

Az étkezések között eltelt hosszabb időközök növelhetik a gyomorsav termelését és a gyomorégés kockázatát.

 

2. Kerülni kell a zsíros és fűszeres ételeket:

A túlzottan zsíros vagy fűszeres ételek fokozhatják a gyomorégés esélyét. Próbáljunk egészségesebb alternatívákat választani.

 

3. Mellőzni kell a cukros és savas ételek fogyasztását:

A túlzottan cukros ételek és italok, valamint a savas ételek (pl. citrusfélék) irritálhatják a gyomrot és fokozhatják a gyomorégést.

 

4. Figyeljünk az étkezési időpontjára:

Kerüljük az étkezést közvetlenül lefekvés előtt vagy fekvés közben, mert ez növelheti a reflux esélyét.

 

5. Lassú étkezés:

Alaposan rágjuk meg az ételt, és lassan együnk, hogy segítsük az emésztést és a gyomor terhelését csökkentsük.

 

6. A dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülése:

Mind a dohányzás, mind az alkoholfogyasztás növelheti a gyomorsav termelését és gyengítheti a nyelőcső záróizmát.

 

7. Testmozgás és stresszkezelés:

Rendszeres testmozgás segíthet az emésztésben és csökkentheti a stresszt, ami kedvező hatással lehet a gyomorégésre.

 

8. Időszakos böjt vagy alacsonyabb szénhidráttartalmú étrend:

Néhány embernek segíthet az időszakos böjt vagy az alacsony szénhidráttartalmú étrend, hogy csökkentsék a gyomorégés tüneteit.

 

 

Gyomorégés ellen praktikák

 

Amikor már ég a gyomrunk, néhány gyógyszer és étel segíthet enyhíteni a tüneteket.

 

Gyógyszerek a gyomorégés enyhítésére

 

1. Savlekötők (antacidumok):

Hatóanyag: Kalcium-karbonát, magnézium-hidroxid, alumínium-hidroxid, alginát

Működés: Az antacidumok a gyomorsavval reakcióba lépve semlegesítik azt, lebontják, enyhítve a gyomorégés tüneteit. Az alginát egy védőréteget is képez a gyomor falán.

 

2. H2-Receptor Blokkolók:

Hatóanyag: Famotidin

Működés: Csökkentik a gyomorsav termelését, így enyhítve a gyomorégés és a savas reflux tüneteit.

 

3. Protonpumpa-Gátlók (PPI-k):

Hatóanyag: Omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, esomeprazol

Működés: Hatékonyabban csökkentik a gyomorsav termelését hosszú távon, segítve a gyomorégés és a reflux betegség kezelését. Ezekkel a hatóanyagokkal rendelkező gyógyszereket éhgyomorra szükséges szedni.

 

5. Gyomornyálkahártya védők:

Hatóanyag: Szukralfát

Működés: Védőbevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján, így védelmet nyújt a gyomorsav ellen.

 

Ételek és italok a gyomorégés enyhítésére

 

  1. Gyógyteák (kamilla, gyömbér) fogyasztása

  2. Búza- vagy zabpehely tartalmú ételek készítése

  3. Hideg tej vagy joghurt ivása

  4. Méz fogyasztása

 

A felsorolt gyógyszereket és praktikákat általában kis mértékű és átmeneti gyomorégés esetén alkalmazzák. Ha a gyomorégés rendszeres és súlyos, mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni.

 


Tetszett a cikk?
 

2024. március 14.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!