Barion Pixel
  

Köhögés­csillapítás gyógynövényekkel



 

 

Nem mindegy, milyen a köhögés  – jellegétől függően eltérő készítményeket kell használnunk:

  • hurutos köhögésre

Produktív köhögésnél, amikor a beteg a légutakra, hörgőkre letapadt kóros váladékot felköhögi, nem tanácsos elfojtani a köhögést. Ilyenkor a tavaszi kankalin gyökerének, a közönséges borostyán leveleinek, illetve az ökörfarkkóró virágainak kivonatát ajánlják, amelyek a légutakra tapadt nyák elfolyósítását és kiürítését segítik.

  • száraz köhögésre

Száraz köhögésnél, amikor a légutak nyálkahártyái erős irritációnak vannak kitéve, elsősorban a fehérmályva vagy orvosi ziliz levelének és gyökerének, a keskenylevelű útifű levelének vagy a hársfa virágának nyálkaanyagai mérsékelhetik a légutak nyálkahártyájának irritálását és a torokkaparás érzését. Mellettük köhögést csillapító és nyugtató hatású növényi drogok (pl. kakukkfű, orvosi pemetefű, citromfű) is jótékonyak lehetnek a kínzó köhögések csillapításában.

 

Méz és illóolajok, kenőcsök

 

A különféle gyógyteákat célszerű mézzel fogyasztani, mert a torokkaparás érzésének megszüntetését a méz is segítheti. A gyógyteák és cseppek hatékonyságát a külsőleg alkalmazható kenőcsökkel, gyógyfürdőkkel és illóolajok inhalálásával (1 liter vízre kb. 5-10 cseppnyi illóolajat téve) fokozhatjuk.

 

Teakeverék kínzó, száraz köhögés csillapítására:

 

Orvosiziliz-levél 3 rész
Hársfavirág 2,5 rész
Kakukkfű 1,5 rész
Ökörfarkkóró-virág 1,5 rész
Ánizsmag 1,5 rész

A teakeverékből 1 csapott evőkanálnyit három deciliter forrásban lévő vízzel leöntünk, majd 10-15 percig állni hagyjuk. Ezután szűrjük le, és a teát lehetőleg mézzel ízesítve kortyonként fogyasszuk, naponta 2-4 adagnyit. Az így készült teából gyermekeknek is adhatunk, kisebbeknek félóránként egy, nagyobbaknak óránként 2 evőkanálnyit.

 

(Forrás: Galenus)


Tetszett a cikk?
 

2021. szeptember 22.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!