Barion Pixel
  

Hogyan és miért szívja vérünket a szúnyog?



 

A szúnyogok kiirthatatlan, megátalkodott rovarok. Rengeteg bosszúságot – esetenként betegségeket – okoznak, s egyedül azok az állatok örülnek nekik, amelyek táplálékként tekintenek rájuk. Ezek a rovarok a Nematocera (szúnyogalkatúak) alrendjébe tartoznak. A család 3500 faja ismert. A legtöbb idetartozó faj nőstényei az emberek és az állatok vérét szívják, így tökéletes járványterjesztők. A trópusi szúnyogfajok (a moszkítók) például a malária elterjedéséért (is) felelősek.

 

A szúnyogok az egész világot benépesítették. Szeretik a meleget és a nedvességet: ezért hemzsegnek a tópartokon, folyók mellett, illetve a kerteket díszítő tavacskák környékén, amely oly’ divatos manapság. Sőt, a vízgyűjtő hordókat is örömmel használják bölcsőnek, hiszen a nőstény szúnyog pocsolyákba, háborítatlan állóvizekbe vagy lassan csordogáló vizek felszínére rakja le petéit. A peték száma elérheti a háromszázat is. Csomókba állnak össze, és látható, ahogy úsznak a vízen, mint egy kis hajó.

 

A hímek csak pár napig élnek, létük célja a párosodás. A nősténynek fésűs csápja van, a hímnek tollas. A nőstény lassabban ver a szárnyaival, ez adja a zümmögő hangot – amit meghall a hím, és máris jöhet az ismerkedés!

 

A hímek ártalmatlanok, növényi nedvekkel táplálkoznak. A nőstények is főként növényi nedveken élnek, ám ahhoz, hogy sikeresen lerakhassák petéiket, (egyes fajoknál) legalább egyszer vért is kell szívniuk életük során. Ez lehet madarak, vagy emlősök vére. Ha nem szívnak vért, akkor a lerakott peték életképtelenek lesznek, mert nem kapják meg a szükséges tápanyagokat.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/07/16/hogyan-es-miert-szivja-verunket-a-szunyog/

 

 

Nem szeretné, ha megcsípné egy szúnyog Önt vagy gyermekét? Netán már meg is csípte? 

Érdekődjön a PatikaPlus Gyógyszertárakban a megoldásról! 


Tetszett a cikk?
 

2018. május 28.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!