Barion Pixel

Hasznos gyógyszerek a nyaraláshoz - Biztosítsd szeretteid egészségét utazás közben is

   Hírek      2023. július 28.

Akár országhatáron belül indulsz el nyaralni, akár külföldre mész hosszú útra, balesetek és megbetegedések bárhol előfordulhatnak. Segíteni szeretnénk abban, hogy milyen típusú gyógyszereket vagy gyógyászati segédeszközöket érdemes pakolni nyaraláshoz.

 

  • Fájdalomcsillapítók: Paracetamol vagy ibuprofen olyan gyógyszerek, amelyek enyhíthetik a fejfájást, fogfájást vagy izomfájdalmat. Használatuk előtt mindig olvassa el a betegtájékoztatót és kövesse az adagolási utasításokat. Például, ha valaki fejfájással küzd, akkor bevehet egy paracetamol tablettát a fájdalom enyhítésére.

  • Torokfertőtlenítők: Érdemes magunkkal vinni az útra. Patikákban kaphatóak nagy választékban szopogatós tabletta vagy spray formájában is.

  • Védőoltások: Előzetesen konzultálj orvossal a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban.

  • Lázcsillapítók: Paracetamol vagy metamizol hatékony lehet láz csillapítására. A megfelelő adagolást mindig ellenőrizze a betegtájékoztatóban vagy konzultáljon orvosával. Ha valaki lázas, akkor például bevehet egy ibuprofen tablettát vagy szirupot a láz csökkentésére.

  • Gyulladáscsökkentők: Ibuprofen, metamizol, naproxen vagy diclofenac hatóanyagú gyógyszerek hatásosak bizonyos gyulladások elmulasztásában.

  • Emésztési problémák kezelésére: Emésztőenzimek, probiotikumok vagy antacidok segíthetnek enyhíteni a gyomorégést, a puffadást vagy az emésztési zavarokat. Emésztőenzimek segíthetnek az étkezési zavarokban, probiotikumok támogathatják az egészséges bélflóra egyensúlyát, míg az antacidok csökkenthetik a gyomorégést és a savasságot. Például, ha valakinek gyomorégése van, bevehet egy antacidot a tünetek enyhítésére.

  • Gyomor- és bélproblémák kezelésére: Gyógyszerek vagy készítmények léteznek hasmenés vagy székrekedés kezelésére, amelyek normalizálják a bélmozgást. A probiotikumok segítenek abban, hogy a megváltozott környezethez jobban alkalmazkodjon az emésztésünk, mert az egészséges bélflórát segíti. Hasfogónak hatásosak a széntabletták, mert akár a kórokozó elpusztításában is segíthetnek. Hashajtásra is szükség lehet a környezetváltozás miatt, több formája elérhető a gyógyszertárakban. Gyógyszerészekhez nyugodtan lehet fordulni a kiválasztásban, létezik tabletta, csepp, oldatok, kúpok vagy szirupok formájában is.

  • Allergiaellenes gyógyszerek: Antihisztaminok segíthetnek enyhíteni az allergiás reakciók tüneteit, például viszketést, orrdugulást vagy szemirritációt. Az adagolás és a konkrét antihisztamin típusa függ az egyéni igényektől. Ha valaki allergiás reakciót tapasztal, bevehet egy antihisztamin tablettát vagy használhat orrsprayt a tünetek enyhítésére. A rendszeresen szedett gyógyszereket mindenképp vigyük magunkkal, de vannak kis kiszerelésű allergia tabletták is, amik mindenki számára hasznosak lehetnek akár rovarcsípés, napallergia vagy viszketés esetén.

  • Kötszerek és sebtapaszok: Mindig érdemes csomagolni steril kötszereket, fertőtlenítőszereket és sebtapaszokat kisebb sérülések, vágások vagy horzsolások esetére. A steril kötszer segít a seb védelmében a környezettel szemben, a fertőtlenítő pedig tisztítja a sebet, míg a sebtapasz védi és elősegíti a seb gyógyulását. Gyógyszertárban szívesen segítenek az igényeknek megfelelő kötszerek kiválasztásában. Fertőtlenítő oldatok közül használhatunk jódtartalmú oldatot (érdemes figyelembe venni, hogy ezek barna színezetűek) vagy fertőtlenítő sprayt, amik átlátszóak. Léteznek olyan kenőcsök is, amelyek segítik a hámosodás folyamatát és vannak olyan verzióik is, amik egyben fertőtlenítő hatással is rendelkeznek.

  • Fényvédő krém: Magas faktorszámú napvédő krém fontos a bőr védelmében a napégés ellen. Az SPF (Sun Protection Factor) értéke jelzi, hogy milyen mértékben védi a bőrt az UV-sugárzástól.

  • Szúnyog- és rovarriasztó: Szúnyogriasztó vagy rovarcsípés kezelésére alkalmas krémek és spray-k segíthetnek megvédeni a bőrt a szúnyogok és más rovarok csípéseitől. Az alkalmazás előtt kövesd a termék utasításait.

  • Gyógyszer receptek: Ha valaki rendszeresen szed gyógyszereket, fontos, 

A legjobb, ha konzultálsz orvosoddal vagy gyógyszerészeddel, hogy megbizonyosodj arról, a nyaraláshoz csomagolt készlet megfelelő a számodra és a szeretteid számára.

 

 

Külföldön ezért lehetnek gyakoribbak az emésztési problémák

 

Külföldi utazás során gyakrabban fordulhatnak elő az emésztőszervrendszert érintő problémák. Ennek a jelenségnek számos oka lehet.

Amikor valaki külföldre utazik, gyakran különböző ételeket és italokat fogyaszt, amelyek eltérhetnek az otthoni étrendtől. Az új ételek és fűszerek, valamint a víz minősége és összetétele más lehet, és ezek a változások irritálhatják a gyomrot és a bélrendszert, és emésztési problémákat okozhatnak.

Különböző országokban és régiókban más vírusok és baktériumok találhatók meg, amelyek eltérő hatást gyakorolhatnak a bélrendszerre. Bizonyos vírusok és baktériumok okozhatnak gyomor- és bélfertőzéseket, például ételmérgezést vagy hasmenést.

A higiéniai szabályozások és körülmények eltérőek lehetnek a különböző országokban. Bizonyos helyeken a víz vagy a higiéniai szabványok nem megfelelőek, és ez növelheti a bélrendszeri fertőzések kockázatát.

Az utazás során fellépő stressz, időeltolódás vagy alváshiány is negatívan befolyásolhatja a gyomor és bélrendszer működését.

A hőmérséklet, a páratartalom vagy az éghajlatváltozás is befolyásolhatja a belek normális működését. A testnek időre van szüksége a különbségekhez való alkalmazkodáshoz.

Ezek a tényezők együttesen növelhetik az emésztési vagy bélproblémák kockázatát külföldi utazás során. A megfelelő óvatossággal és higiéniai szabályok betartásával csökkenthető a kockázat. Fontos az alapos kézmosás, a biztonságos vízfogyasztás, a megfelelő higiénia és az élelmiszerbiztonság betartása az idegen környezetben történő utazás során.

 

Az alábbi gyógyszertípusok és megelőző óvintézkedések hasznosnak bizonyulhatnak a kellemetlenségek elkerülése érdekében:

 

Gyomorrontás elleni gyógyszerek: Vannak különböző gyógyszerek, például bismut subszalicilát vagy loperamid, amelyek enyhíthetik a gyomorrontást, a hasmenést és a hányingert. Az ilyen típusú gyógyszereket csak rövid ideig és az előírt adagban szabad alkalmazni.

Probiotikumok: A probiotikumok segíthetnek a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, és csökkenthetik az emésztési problémák kialakulásának kockázatát. Érdemes lehet előre probiotikumokat szedni az utazás előtt, és folytatni az utazás során is.

Gyomorégés elleni szerek: Ha gyomorégés vagy reflux jelentkezik, érdemes gyomorégés elleni gyógyszert bevenni, mint például az antacidumokat vagy a protonpumpa-gátlókat. Ezek segíthetnek a savtermelés csökkentésében és a gyomorsav okozta kellemetlenségek enyhítésében.

Étkezési szokások és vízfogyasztás: Hasznos odafigyelni az étkezésre és az ivásra utazás közben. Kerüld a túl fűszeres, nehéz vagy potenciálisan romlott ételeket. Fogyassz könnyű, emészthető ételeket, és igyál elegendő vizet a hidratáltság fenntartása érdekében.

Elővigyázatosság a vízforrásokkal és éttermekkel szemben: Ha olyan országba vagy területre utazol, ahol a vízminőség kérdéses, érdemes palackozott vizet fogyasztani. Emellett válassz megbízható éttermeket és figyelj az élelmiszerbiztonságra.

 

Utazás gyermekekkel vagy várandósan

 

Gyermekkel utazók számára is fontos megfelelő gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök csomagolása nyaraláskor, de nekik más igényeik lehetnek, mint egy felnőtt embernek. 

Fontos arra figyelni, hogy a számukra kifejlesztett hatóanyag mennyiségű gyógyszereket válasszuk és ezek könnyen bevehetőek legyenek. A gyermekeknek megfelelő adagolási forma lehet például a szirup vagy kúp, de kaphatóak a gyógyszer lenyelését könnyítő zselék is.

Ha a gyermek hány vagy hasmenése van, léteznek rehidratációs oldatok, amelyek segítenek helyreállítani a test folyadékegyensúlyát.

Rendszeresen szedett gyógyszerek esetében, gondoskodj arról, hogy elegendő mennyiségű legyen belőle az utazás idejére a gyermek számára. Konzultálj az orvosával vagy gyógyszerészével a megfelelő adagolás kapcsán.

Az utazás várandósan is különleges helyzetet teremt, amikor figyelmet kell fordítani az óvintézkedésekre és az egészségügyi előírásokra. 

Prenatális vitaminok: Várandósság alatt fontos a megfelelő tápanyagok és vitaminok bevitelének biztosítása. Orvos által előírt prenatális vitaminokat érdemes szedni az utazás során is.

Ülés közben jelentkező fájdalom elleni gyógyszerek: Hosszú repülőutak esetén vagy hosszabb ideig tartó ülőhelyzetben a lábfájdalom és az erek duzzanata jelentkezhet. Orvosod által javasolt, várandósok számára biztonságos fájdalomcsillapítókat alkalmazhatsz.

 

 

Utazási elsősegélykészlet összeállítása

 

Ezekre figyelj, hogy az utazási elsősegély készleted hatékony és jól felszerelt legyen: 

 

Alapvető sebkezelő eszközök: Ez magában foglalhat kötszereket, steril gézt, ragtapaszt, sebkötést, steril vattát és fertőtlenítőszert. Ezek az eszközök segíthetnek az apróbb sérülések, vágások vagy horzsolások ellátásában.

Gyulladáscsökkentők: Például a diklofenák gél vagy spray formájában, amely segíthet a duzzanat, izomfeszülés vagy rándulások kezelésében.

Szemcsepp vagy szemkenőcs: Ezek segíthetnek irritált vagy száraz szemek kezelésében, valamint kisebb szemirritációk enyhítésében.

Egyéb fontos elemek: Égési sérülésekre szánt kenőcsre vagy sprayre, valamint kéz- és felületfertőtlenítőre is szükség lehet.

Az elsősegélykészletet a tervezett utazási célnak és a személyes egészségügyi szükségleteknek megfelelően állítsd össze.

 

Légúti megbetegedések kezelése nyaraláskor

 

A légúti megbetegedések sok kellemetlenséget okozhatnak még otthon is, de nyaralás során nagyban megnehezítheti napjainkat. Így készülhetsz fel minden lehetséges helyzetre és gyorsíthatod fel a gyógyulást: 

 

  1. Higiéniai gyakorlatok: Rendszeresen moss kezet szappannal vagy alkohol alapú kézfertőtlenítővel, különösen mielőtt étkezel vagy érinted az arcodat.

  2. Megfelelő ruházat: Viselj réteges ruházatot és megfelelően tartsd melegen a testet, különösen hideg időjárás vagy légkondicionált helyiségek esetén. A hideg levegő irritálhatja a légutakat

  3. Maszk viselése: Személyes kényelemre és utazási célokra használhatsz maszkot, különösen zsúfolt tömegközlekedési eszközökön vagy fertőző környezetekben. Fontos, hogy megfelelően használd és cseréld a maszkot a hatékonyság fenntartása érdekében.

  4. Hidratálás: Fogyassz elegendő folyadékot, különösen a légkondicionált helyiségekben, repülőgépen vagy szárazabb klímában. A hidratáltság segíthet megőrizni a nyálkahártyák nedvességét és védelmét.

  5. Légúti megbetegedések kezelése: Ha mégis légúti megbetegedés alakul ki, pihenj, igyál elegendő folyadékot, és kerüld a túlzott fizikai erőfeszítést. Vény nélkül kapható köhögéscsillapítók, orrcseppek vagy orrsprayk segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

  6. Orvosi segítség kérés: Ha a tünetek súlyosak vagy hosszabb ideig fennállnak, konzultálj egy orvossal. Ő megfelelő diagnózist és kezelést adhat, különösen, ha bakteriális fertőzésre gyanakszik.

 

Alvásproblémák: Természetes és gyógyszeres megoldások

 

A nyaralás nem mindig csak a pihenésről szól, a szervezés és az utazás olyan megpróbáltatásokat jelenthet, amik miatt az alvás nehézségeket okozhat. Szerencsére sok lehetőség van arra, hogy javíts a helyzeten.

 

Természetes megoldások:

 

Próbálj tartani egy szabályos alvási és ébredési időt az utazás során is, hogy a tested megszokja és könnyebb legyen elaludni és felébredni. Biztosítsd, hogy az ágy vagy a pihenőhely kényelmes legyen számodra. Sötétítő függönyök, pihentető hangok vagy fehér zajok használata, valamint egy kényelmes párnával és takaróval is segíthetnek.

Olyan relaxációs technikákat is alkalmazhatsz, mint a mély légzés, meditáció vagy progresszív izomlazítás, hogy segítsd a test és az elme ellazulását az alvás előtt.

Csökkentsd a kávé, tea, üdítőitalok és csokoládé fogyasztását, különösen a délutáni és esti órákban, mivel a koffein stimulálhatja az ébrenlétet és nehezítheti az elalvást. Ezzel szemben bizonyos gyógynövények, például a kamilla vagy a levendula, teaként fogyasztva segíthetnek a relaxációban és az alvás minőségének javításában.

 

Gyógyszeres megoldások:

 

Altató gyógyszerek, mint például a melatonin vagy a benzodiazepinek, az utazás során segíthetnek az időeltolódás vagy a környezeti változások miatt jelentkező alvásproblémák kezelésében. Azonban ezeket csak orvosi felügyelet mellett és az előírt adagban szabad alkalmazni.

Antihisztaminok, amelyeket gyakran allergiaellenes gyógyszerekhez használnak, szedációt okozhatnak, és segíthetnek az alvás megkönnyítésében. Azonban ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásai is lehetnek, ezért fontos, hogy csak az ajánlott adagban és rövid időn keresztül szedjük őket.

 


Tetszett a cikk?
 

2023. július 28.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!