Barion Pixel
  

Forró nyarak halkan zümmögő gyilkosa: a légy



 

A legyeket nincs ember, aki szeretné (szerintem). E rovar nagyon idegesítő, mert amint itt a jó idő, szinte lehetetlennek tűnik, hogy elhatárolódjunk tőlük. Csak jönnek és jönnek az újabb és újabb legyek, rászállnak válogatás nélkül mindenre, ami csak körülöttünk látható (vagy rajtunk) és többségük számos betegséget is terjeszt.

 

A világon számtalan fajtája létezik, melyek közel százféle betegséget adnak át embernek és állatnak egyaránt. Mi, Magyarországon a leggyakrabban a házi léggyel (Musca domestica), a kis házi léggyel (Fannia canicularis) és az istállóléggyel (Stomoxys calcitrans) találkozhatunk.

 

Azon túl, hogy a légy nagyon idegesítő, jelentős veszteségeket is tud okozni a gazdaságokban: befolyásolja a haszonállatok teljesítményét és növekedését. Ha ugyanis nagyon sok légy piszkálja az állatokat, akkor azok nyugtalanok lesznek, s enni sem lesz kedvük. Biztos mindenki látott már olyan tehenet, amelyik rázta a fejét, csapkodott a farkával, s dobbantott a lábával, hogy elűzze a legyeket. Közben persze már enni sincsen kedve, se ideje.

 

A szarvasmarhákat leggyakrabban a bökőlégy zaklatja. Akár ezer rovar is előfordulhat egy állat testén! A bőkőlégy egyébként – gondos anyaként – százasával (vagy ezrével) rakja le petéig a friss trágyába. A peték az áttelelés után tavasszal bújnak elő a trágyával fedett termőföldben, immár kifejlett állatként, s igazi vérszívóként kezdik el pályafutásukat: Szívják az állatok vérét, s e művelet közben – természetesen – irritálják is őket. A szívás helyén lévő seb újabb legyeket vonz, és a szegény gazdaállatot rövid idő után egy percre se hagyják békén a szárnyas rovarok.

 

 

A cikk folytatása elolvasható  az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/08/04/forro-nyarak-halkan-zummogo-gyilkosa-a-legy/


Tetszett a cikk?
 

2018. augusztus 13.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!