Barion Pixel
  

Fekete retek: a természetes méregtelenítő



 

Jótéteményei

 

Ne riadjunk vissza a kevéssé vonzó gumós külsőtől, és rendszeresen vásároljunk belőle a boltokban, mert a fekete retek számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve.

 

  • Friss gyökerének lédús húsát pl. már az ókori egyiptomiak is ismerték, és többféle betegségre használták gyógyírként.
  • A fekete retek hasonlóan kedvelt volt a népi gyógyászatban is, évszázadok óta, főként mint az emésztés és az epebajok jótevője.
  • Kedvező hatásai közül napjainkban is kiemelik a szakemberek, hogy ez a retekféle segíti az emésztést, de szükség esetén gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza az epekiválasztást, hathatós az epekő ellen.  Kénes összetevőinek (glükozinolátok) köszönhetően a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros ételek halmozása után, pld. ünnepi alkalmakkor, segít méregteleníteni és tisztítani a májat, továbbá serkenti az epekiválasztást, majd  az epe kiürülését a  bélrendszerbe.
  • Bővelkedik káliumban, és ennek tudható be, hogy vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ebből adódó, fokozott vizelet-kiválasztás révén pedig gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.

 

Használjuk (pl.) így

 

Mossuk meg a retket, és ha nem bio, hámozzuk meg. Vágjuk kis darabokra, majd zöldség-centrifugába téve nyerjük ki a levét. Adjunk hozzá néhány csepp borsmenta- vagy citrom- esszenciális olajat, hogy ellensúlyozzuk kissé keserű és csípős ízét.

 

Fogyasszunk belőle egy leveses kanállal, 2-4 alkalommal naponta, 4-5 napon át, főként, ha kiadósabb étkezéseken vagyunk túl. De ne adagoljunk többet,mint napi 100ml-es mennyiséget. Az elkészített levet tároljuk hűtőben, maximum 3 napig.

 

Jó, ha tudjuk

 

  • Vásárláskor inkább kisebb vagy közepes méretű fekete retket válasszunk! A héja legyen sima és repedésektől mentes.
  • Elkészítéskor keverjük össze pl. a lereszelt retket kevés növényi olajjal! Ez – az ízérzés javításán kívül – segít enyhíteni a fekete retek kellemetlen hatásait, pl. a gyomorégést.
  • A gyökerét tartsuk frissen!  Közel egy hétig eltartható zöldségtálcán a hűtőszekrényben vagy a pince hűvösében, jól szellőző ládában.

 

(Forrás: Galenus)


Tetszett a cikk?
 

2018. november 07.

Hasonló cikkek

Naptej, hűsítő gél, krémek… - Mit válasszunk strandoláshoz?

A nyári napsütés elmaradhatatlan része a strandolásnak és a szabadtéri programoknak. Bőrünk számára viszont egyenlő az UV-sugárzás fokozott kockázatával. A megfelelő fényvédelem és a napozás utáni bőrnyugtatás nemcsak a leégéstől, de a korai bőröregedéstől és komolyabb bőrkárosodástól is megóv.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Miért érdemes görögdinnyét fogyasztani nyáron?

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a görögdinnye. Nemcsak édes és frissítő, de számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása. De vajon mit tartalmaz pontosan ez a lédús finomság és mire érdemes odafigyelni a fogyasztásakor?

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Napozás utáni bőrápolás – leégés, hűsítő krémek, otthoni SOS megoldások

A napfény jótékony hatással van hangulatunkra, D-vitamin szintünkre és általános közérzetünkre – de csak mértékkel. A túlzásba vitt napozás, az elfelejtett naptej vagy a hosszabb vízparti tartózkodás gyakran vezet leégéshez, mely nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. A bőr megfelelő utóápolása kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a fájdalmat, a hámlást, sőt, hosszú távon a bőrkárosodást.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 11.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!