Barion Pixel
  

Elfogyott a málna a bokorról? Edd meg a leveleket is!



 

málnának egyetlen olyan része sincs, ami mérgező volna, legyen szó vad, vagy nemesített változatról. Jótékony hatásairól már a múltkor írtam, s akkor kiderült, hogy a málna rendkívül jó vértisztító (rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, a már meglévő panaszokat pedig segíti megszüntetni), vesetisztító, méregtelenítő hatású (óvja, erősíti a vesénket, kezelhetünk vele enyhébb lefolyású veseproblémákat), s remek méregtelenítő is (nemcsak a vért és a veséket tisztítja, hanem a bélfalat is segít kipucolni).

 

Kiváló immunerősítő (megfázás, nátha esetén felgyorsítja a gyógyulást), segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet (így diétában is fogyasztható), s még a méhfalat is erősíti (magas nyomelem- és vitamintartalma az anyukáknak és a magzatnak is kedvező).

 

Leggyakrabban húgyúti problémákra szoktak málnalevélből készült teát vagy főzetet fogyasztani azok, akik a természetes megoldásokat keresik a gyógyszerek helyett. Ezek az italok enyhén antibakteriális hatásúak, ér- és pólus-összehúzóak.

 

A leveleket júniustól augusztusig szedhetjük, s fogyaszthatjuk frissen vagy megszárítva is. A teát meghűléskor is ajánlott kortyolgatni, mert lázcsillapításra, izzasztásra is alkalmas:

 

Házi teakeverék

Hozzávalók: 20 gramm száraz málnalevél, 10 gramm szamócalevél, 5 gramm szederlevél. Ezeket keverjük össze.Tehetünk hozzá csipkebogyót, hibiszkuszt, citromfüvet és mentát is. Egy adaghoz két evőkanál teakeveréket forrázzunk le. Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk.

 

 

További receptek az alábbi linkre kattintva olvashatók:

http://fmc.hu/2018/07/14/elfogyott-a-malna-a-bokorrol-edd-meg-a-leveleket-is/


Tetszett a cikk?
 

2018. július 15.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!