Barion Pixel
  

A levendulát mindenki szereti!



 

 

A levendula nemhiába illatozik olyan intenzíven a nyári kánikulában, s mutatja be színpompás virágainak tökéletes fényét: őshazája ugyanis a Földközi-tenger mediterrán vidékein található. Szereti a napsütötte, száraz, sziklás helyeket. A legjobban a meszes, jó vízelvezetésű talajon fejlődik, de másfajta talajon is megél: lehet az köves vagy lejtős rézsű.

 

Az 1920-as évek közepéig szinte csak a kolostorokban volt fellelhető hazánkban, majd az első világháború után Bittera Gyula (kora neves gyógynövényszakértője) létrehozta az első levendulaültetvényt Tihanyban. (Hol máshol…) A Tihanyi-félsziget mediterrán éghajlata, a vulkáni alapkőzet ideális otthont nyújtott e növénynek, amely a mai napig kiváló minőségű, s világhírét annak köszönheti, hogy sokkal több illóolajat tartalmaz, mint a franciáknál termett rokonai.

 

Az angol levendula (Lavandula intermedia) markánsabb illatú, ám fanyarabb, mint a francia. Emiatt nem is olyan értékes, hiába sajtolható ki belőle több olaj. Érzékeny a fagyra, vízigényesebb, és egy hónappal később virágzik rokonánál.

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/06/25/ahol-szabad-viragot-szedni-tihanyi-levendula-fesztival/

 

 


Tetszett a cikk?
 

2018. május 28.

Hasonló cikkek

Olívaolaj: a természet aranya a konyhában, a fürdőszobában és a házipatikában

Nemrég jártam Athénban, ahol minden étkezés során olajbogyó és olívaolajjal készült étel (is) került a tányérra. Így hát természetes  volt, hogy a következő cikkem témája ez az ősi növény lesz, mely már évezredek óta jelen van az ember életében, s az ókortól napjainkig törtlen megbecsülés övezi. Különlegessége abban rejlik, hogy nem csupán ételként, hanem szépségápolási szerként is használhatjuk, valamint természetes gyógymódként is funkcionálhat.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Medvehagyma: nemcsak finom, hanem gyógyító hatású is

Későn kúszott be a nyár az idei tavaszba – sőt, még mindig csak óvatos közeledését tapasztalhatjuk -, így még mindig bőven terem a medvehagyma, amiből nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem gyógyíthatjuk is vele magunkat!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

A csalán: csípős csodanövény, ami kívül - belül jót tesz a testünknek

Mai cikkem főszereplője a csalán: ez az alulértékelt, mégis sokoldalú növény, amely nemcsak a tányéron, hanem a fürdőkádban, a gyógynövényes polcon, sőt akár fájdalomcsillapító „masszázseszközként” is helyet kaphat háztartásunkban. Hogy hogyan? Kiderül nemsokára!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 06. 24.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!