Birsalma, a téli egészségbomba!

Birsalma, a téli egészségbomba!

A megfázás, a hólyaghurut, a colitis és a depresszió ellen is hatásos a birsalma, amely szinte minden kertben megtalálható. Erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a hepatobiliáris betegségekkel szemben, és még a vastagbélgyulladás tüneteit is csillapítja.

 

 

A birsalma antidepresszáns hatású. Ha minden étkezés után eszünk pár kanál birslekvárt (vagy ropogtatunk a gyümölcsből – én úgy szoktam, vékony szeletekre vágva), akkor a jó kedélyünk is megmarad. Állítólag, ha az éjjeliszekrényünkön pihentetünk 1-2 birset, akkor az álmunk is nyugalmasabb lesz éteri összetevői miatt.

 

A hidegben vacogva kimondottan ajánlott a birsalma fogyasztása, mert erősíti az immunrendszert és a vérszegénységre is jótékony hatással van. A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban gazdag: P-vitamin tartalma egyedülálló – így segít a skorbut, a vérzékenység gyógyításában, a benne lévő C-vitamin több, mint 10 mg száz grammonként!

 

Ásványi anyagokban (vas, kalcium, kálium, foszfor, magnézium) is bővelkedik. Pektint, tanint, almasavat, csersavat is tartalmaz. A birsnek a legmagasabb a pektin tartalma a gyümölcsök közül – ezért fontos alapanyaga a konzerviparnak. Köptető hatású, a bronchitist is kezelhetjük vele, illetve a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit. Hólyaghurut esetén igyunk meg naponta 50-100 milliliter birslevet, amely fertőtlenítő és vízhajtó hatású.

 

A vastagbélgyulladás tüneteit is csillapítja: ilyenkor 20 gramm magot meg kell főznünk 2 dl vízben, pótolnunk az elpárolgott folyadékot, majd leszűrés után kortyolgathatjuk is. Igen, a magot használjuk fel!

 

A „Gyógynövények gyógyhatásai” című könyvében Varró Aladár Béla tökéletesen összefoglalja a népi gyógyászattal kapcsolatos ismereteket, melyben hosszasan szól arról, hogy a birs magjából készült kivonatnak (amely készülhet áztatás vagy főzés során) hűsítő, lágyító, nyugtató, izgalmat szüntető hatása van. Így a gyomor és a toroknyálkahártyák gyulladását, a köhögést is kezelhetjük vele.

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/12/01/birsalma-a-teli-egeszsegbomba/