Rozmaring, a tenger harmata

A rozmaring ősidők óta jól ismert gyógy- és fűszernövény. Neve a latin „ros marinum”-ból ered, amit azt jelenti: „a tenger harmata”. Európai térhódítása Nagy Károlynak köszönhető, s nemhiába került be igen gyorsan a középkori kolostorok gyógynövényes könyveibe.

 

A rozmaring gyógyító hatásait már az Ókorban felismerték: leveleit füstölőszernek használták, de fűszerezték vele a bort is, és a fürdővizekbe is tettek belőle. Hellász lakói Mnémoszüné ajándékának tekintették, az arabok pedig úgy tartották, hogy bölcsességet ad, feltárja a szívet és javítja a beszédkészséget.

 

Paracelsus (akit sokan csodadoktorként emlegettek, mert nagyon sok reménytelennek tűnő beteget gyógyított meg maga készítette orvosságaival) a gyógyításban alapvető növénynek tartotta a rozmaringot: szív-, szem-, elme-, és májbetegségek kezelésére használta.

 

A rozmaringról már nagyon régen észrevették, hogy javítja a koncentrációt, a memóriát. – Állítólag ezért hordtak Didaszkaleion diákjai rozmaringkoszorút a fejükön - hogy elméjük friss és éber maradjon.

 

A rozmaring stimulálja a vérkeringést, így az oxigén és a tápanyagok könnyebben jutnak el a sejtekhez. – Rossz vérkeringésnél ajánlott naponta átmasszírozni a lábat rozmaring illóolajjal, amit előzőleg valamilyen vivőanyagba kevertünk.

 

Vérkeringést javító hatását kihasználhatjuk hajhulláskor is, a haj növekedését serkentve, illetve megszüntethetjük/csökkenthetjük vele a korpásodást, viszketést. – Ehhez erős teát kell készítenünk belőle, amivel leöblíthetjük a hajunkat hajmosás után. Ha pakolásra vágyunk akkor 8 csepp illóolajat keverjünk össze három evőkanálnyi olíva- vagy kókuszolajjal, masszírozzuk a fejbőrünkbe és hagyjuk hatni öt percig. Ezt követően mossuk meg a szokásos módon a hajunkat.

 

Ízületi gyulladás, hátfájás, menstruációs fájdalom, köszvény szintén enyhülhet, ha erős teát készítünk a rozmaringból, beleáztatunk egy tiszta törölközőt, majd negyedórára az érintett területre tesszük, amíg ki nem hűl a textil.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/08/10/rozmaring-a-tenger-harmata/