Orbáncfű – segítség a változókorban

Az orbáncfű hatékony segítséget nyújthat a változókorban lévő hölgyeket érintő problémákra. Idegnyugtató hatása közismert, és még a ráncok ellen is hatásos.

 

A poloskavész, a vöröshere, a barátcserje, a zsálya, az orbáncfű és a jamgyökér mind hatékony segítséget nyújt(hat) a változó korral járó problémáknál. A korábbi cikkemben már ismertettem az imént felsorolt gyógynövények sorából az első hármat, most pedig jöjjön a többi növény bemutatása, hiszen nem a hormonpótlás az egyetlen lehetséges megoldás a szédülés, fejfájás, hangulatingadozás, izzadás, hirtelen hízás, vérzésproblémák és hasonlók feltűnésekor!

 

A hormontartalmú készítmények ugyan gyorsan enyhítik (enyhíthetik) a panaszokat, ám sokan nem szeretnének hormonos kezelésben részesülni. Az ilyen típusú kezelés nem ajánlott olyanoknak, akiknek volt már melldaganata, mert növelheti az emlőrák kockázatát és a trombózisra való hajlamnál is kerülni kell. A hormonterápiát erős klimaxos esetekben szokták alkalmazni, szakorvosi felügyelet mellett.

 

Ha enyhék a tünetek, érdemes először a természethez fordulni enyhülésért. Itt van például napjaink egyik legértékesebb gyógynövénye, az orbáncfű, melynek leginkább idegnyugtató hatása közismert. Blokkolja a szerotonin lebontásáért felelős anyagot, így a menopauza miatti feszültségekre kiválóan alkalmazható.

 

Az orbáncfüvet már az ókorban is használták sebgyógyításra, fájdalomcsillapításra, féregűzésre. (A középkorban ártó szellemek ellen és rontások elűzésére is – de ezzel most (nyilván) nem foglalkozunk...) Mivel az orbáncfű olajos kivonata gyulladáscsökkentő, így bátran nyúlhatunk hozzá sérülések, enyhébb égések (napégés) kezelése céljából.

 

Hangulatjavító hatását az ókori ember is felismerte, s a magyar nyelvben is „lélek napsugara” elnevezéssel illették ezt a növényt – utalva arra, hogy a klimaxos nők ingerlékenységét, idegességét, nyomott hangulatát javítani tudja.

 

Jó még dadogásra, segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében, használható epehajtóként, vízhajtóként, nyálkaoldásra, görcsoldóként. Emésztésjavító, savlekötő hatású. Hatékony immunerősítő, ezért herpeszvírusnál, hepatitisz B vírusnál is hatásos.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/09/10/orbancfu-segitseg-a-valtozo-korban/