Mi mindenre jó a kurkuma?

Már az ájurvédában is írnak jótékony hatásairól, avagy mi mindenre jó a kurkuma? - Ezt tekintjük most át.

Az indiai nők a kurkuma gyökerét egy nagy gödörben tartják, amelyet banánlevelekkel és fűszálakkal bélelnek ki előtte. Aztán megszárítják, szétdörgölik és kisajtolják. Az így kinyert nedűt megisszák, és hajkenőcsnek is használják. A sajtolás kosarakban, bambusznád-csövek segítségével történik. Mivel úgy tartják, hogy a kurkuma fiatalítja a testet, ezért több helyen kurkumás vízzel mossák meg a hölgyek arcukat.

Ez az elegy a pólusokat is remekül tisztítja, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését és aranyló színt kölcsönöz a bőrnek.

Sőt, megállíthatja a vérzést, antiszeptikus és csillapító hatású lehet, csökkentheti a duzzanatokat is. Rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre is alkalmazzák. Fájdalomcsillapításra is használják: tejben feloldják, és úgy isszák.

Pókcsípéseknél, kígyómarásnál is a kurkumához fordulnak: három evőkanál kurkumagyökeret fél csésze vízzel kevernek össze, s azt hörpintik le gyorsan. Külsőleg is alkalmazzák: ilyenkor liszttel készítenek sűrű pépet (sokszor hidegen sajtolt olajjal is vegyítik), amelyet égési és vágott sebekre, bőrsérülésekre, csípésekre, marásokra, horzsolásokra, véraláfutásra stb. kennek.

 

A kurkumáról elolvasható egy érdekes cikk az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/01/29/mar-az-ajurvedaban-is-irnak-a-kurkuma-jotekony-hatasairol/