Homoktövis – Ehetjük, ihatjuk, s még magunkra is kenhetjük!

Homoktövis – Ehetjük, ihatjuk, s még magunkra is kenhetjük!

Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, segíti a sebgyógyulást, megoldás lehet meghűléses betegségeknél, megfázásnál, influenzánál, száraz bőr esetében, bőrbetegségeknél, magas vérnyomásnál is. – Mi mindenre jó a homoktövis?

 

A homoktövis Ázsiából és a Himalája lejtőiről indult el meghódítani a világot. Magyarországon is őshonos. Régebben a Szigetközben találkozhattunk hatalmas állományaival. Kétlaki, sarjképes, lombhullató, cserje vagy fa formájában nő. Védettnek számít, így a szabadon élő növény begyűjtése tilos.

 

Népies neve „ezüsttövis”, „fűzőtövis”, illetve „homokfa”. Ahogyan nevéből is látszik, szereti a homokos területeket: a tengerpartok homokdűnéit, a homoktalajt, de remekül megél a patak- és folyóhordalékon is. Hazánkban is a Duna és a Dráva folyók homoktalajait választotta otthonául.

 

„A homoktövis bogyói a szuperételek sorát erősítik, mivel nagy koncentrációban tartalmaznak tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, szerves savakat, beleértve flavonoidokat, aminosavakat, fenolokat. A homoktövis jótékony hatásai miatt kiérdemelte a szuperfood címet.” 

- tudtam meg Felföldi Melittától.

 

A gasztronómiai tanácsadó elmondta, hogy a homoktövis szedésének nehézsége megemeli a leszedett bogyók és az abból készült termékek árát, ugyanis rengeteg emberi munkára van szükség a begyűjtéséhez.

 

A termés augusztus végétől szeptember elejéig érik be. Ekkor még kissé savanykás az íze, ám ha már kicsit megcsípte a dér, akkor édesebbé válik.

A szüret a szüretelőktől rengeteg türelmet, kitartást és fájdalomtűrő-képességét kíván. Számtalan kísérletet tettek már a homoktövis bogyóinak gépek segítségével történő begyűjtésére, de mindeddig komoly eredmény és sikerek nélkül.

 

Ráadásul a bogyókat minél hamarabb fel kell dolgozni a leszedés után (vagy hőtőkamrában tárolni), mert igen gyorsan romlik. A frissen leszakított gyümölcsöt állagromlás kockázata nélkül +5-10°C-os tárolóban is csak 1-2 napig tárolhatjuk. A termés jellegzetessége, hogy feldolgozott állapotban is megőrzi kedvező tulajdonságait és rendkívüli gyógyító erejét.

 

Hogy mitől is számít „szupergyümölcsnek”? Mert igen széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét. A növény termése, levele és magolaja is hasznos – gyógyászati szempontból. A gyógyszeripar a húsát és a magjából préselt olajat használja fel alapanyagként fájdalomcsillapító, fekélyekre kenőcs, sugárártalom elleni szerek, nőgyógyászati gyulladás gátlók készítéséhez, valamint arckrémek és fogkrémek összetevőjeként.

 

Olaja nagy koncentrációban tartalmaz A, B1, B2, B6, D, E, F, K, P vitamint, valamint béta-karotint, folsavat, szerves savakat, csersavat, ásványi sókat, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, rezet, szelént, mangánt, káliumot, Omega –3, 6, 9 zsírsavakat. Forrása az omega-7 zsírsavnak is! Ez nagyon ritkán fordul elő a természetben, a homoktövis viszont 40 %-ban tartalmazza!

„Nem lehet túladagolni még a zsírban oldódó vitaminjait sem – az csak a szintetikus zsírban oldódó vitaminkapszulák szedésénél lehetséges – és nincsenek mellékhatásai a gyógyító gyümölcs fogyasztásának.” – hangsúlyozta Felföldi Melitta – „Fogyasztása viszont nem ajánlott várandós hölgyeknek és szoptató anyukáknak, illetve 12 év alatti gyermekeknek. Ezen kívül nem tanácsos fogyasztani akut bél- és epehólyag gyulladás, hasnyálmirigy megbetegedés, véralvadási zavarok, és alacsony vérnyomás esetén.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/11/30/homoktovis-ehetjuk-ihatjuk-s-meg-magunkra-is-kenhetjuk/