Forrasztófű – rándulásra, ficamra, zúzódásra

Forrasztófű – rándulásra, ficamra, zúzódásra

Vízpartokon, csatornák mentén, tavak partján bukkanhatunk rá a fekete nadálytőre, mely gyökerét tavasszal, még a virágzás előtt érdemes gyűjteni. A belőle készült krémeket, tinktúrákat már a középkori gyógyítók is használták gyulladások, sebek, csonttörések kezelésére.

 

A fekete nadálytőről joggal mondhatjuk, hogy egyike a legismertebb, vagy inkább a legszélesebb körben használt gyógynövényeknek. Évelő, 50-80 cm magasra nő meg, szőrökkel borított, levelei tojás vagy lándzsa alakúak, élük hullámos.  A borágófélék családjába tartozik - s e tényt pedig le sem tagadhatja, hiszen egyértelműen látszódik a megjelenésében: ha a levelük nem különbözne, minden gond nélkül összekeverhetnénk a kerti borágóval. Külsejét tekintve a nadálytő dekoratív, lila (ibolyás) színezetű virágzatot nevel, egész nyáron át virágzik, így jelentős díszítőértéket is képvisel. 

 

Szedési időszaka a tavasz (Fotó: needpix.com)

 

E növényt sok évszázaddal ezelőtt bizonyos esetekben belsőleg is alkalmazták, viszont már a bingeni Hildegard is óva int ettől. Egy 2018-as tanulmány arról tudósít, hogy a modern technika megállapította, hogy helytálló a vélekedés, miszerint a májat terheli a belsőleges használat, ezért nem ajánlott a nadálytő fogyasztása.

 

Már a középkori gyógyítók is egyet értettek abban, hogy gyulladások, kelések mellett sebek és csonttörések kezelésére is alkalmazható a fekete nadálytő. Ez az a hatás, amely miatt napjaiban is előszeretettel használják a gyökérből készült krémeket. Népszerű még emellett kivonata, tinktúrája is.

Bizonyára sokan ismerik a kenőcsöt, ami zúzódások, rándulások, ficamok, véraláfutások kezelésére alkalmas. Használata teljesen kockázatmentes. Ha kúraszerűen alkalmazzuk, akkor figyelnünk kell arra, hogy 4-6 hét után tartsunk szünetet, mert a májat terhelő anyagok felszívódhatnak a szervezetünkben. Használatától viszont tartózkodjanak a gyerekek, valamint a várandós és a szoptató hölgyek!

 

A tapasztalatok alapján kiválóan alkalmazható állatoknál is, elsősorban végtag-húzódások esetén. Használják kozmetikai krémek összetevőjeként is bőrpuhító hatása miatt. Hatását a benne található allantoin, nyálka- és cserzőanyagai adják. 

 

A rossz vérellátású lábak kezelésére is segítséget kérhetünk a fekete nadálytőtől! Ehhez kétmaréknyi szárított levelet kell 10 percig kifőzni, majd a főzettel átitatott kendővel 20-30 percig a lábfejet borogatni. Ez a borogatás nagyon kedvezően hat a beszámolók alapján, valamint kockázatmentes. Érdemes kipróbálni, mielőtt műtétre kerülne sor. Természetesen a kezelőorvossal mindig konzultálni kell!

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/03/20/forrasztofu-randulasra-ficamra-zuzodasra/