Cékla – az agyműködés és az állóképesség fokozására

Cékla – az agyműködés és az állóképesség fokozására

A téli hónapokban kimondottan ajánlott a cékla fogyasztása, mely igazi vitaminbombának számít. Rákellenes hatású, segít megakadályozni a demencia kialakulását, kiváló vérképző, s szerepet játszik a méregtelenítésben is.

 

 

A cékla ebben az időszakban kiváló választás. Igazi vitaminbomba, A-, B1-, B2-, B6-, és C- vitamin forrás is egyben. Emellett magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Található benne: vas, réz, cink, szelén, kalcium, magnézium, kálium, mangán, foszfor és nátrium. Magas továbbá az antioxidáns tartalma, ami miatt a káros szabad gyökök semlegesítésében is fontos szerepet játszik, melynek köszönhetően rákellenes hatású. Kálium tartalma szintén nem elhanyagolható, ami szívünk egészségére van pozitív hatással. Végül, de nem utolsó sorban pedig rostokban igen gazdag, ezáltal a normál, kiegyensúlyozott emésztést is segíti.” – tudtam meg Kiss Vivien táplálkozási szakértőtől.

 

Az egészségmentor elmondta, hogy a céklának nemcsak a gyökere szép és ízletes, hanem a zöld levelei is fogyaszthatók. A gyökérrészhez hasonlóan a levél is kiváló vérképző. Ásványi anyag-, vitamin- és antioxidáns tartalma is említésre méltó. Szinte az összes jótékony hatással rendelkezik, amivel a gyökér is. Ráadásul jelentős szerepet játszik a méregtelenítésben.

 

Gyakran használják smoothie-k alapanyagaként, de saláták elkészítésekor is gondolhatunk rá. Ha pedig rendelkezünk gyümölcscentrifugával, a gyökér mellé bátran betehetjük a leveleket is.

A céklának nagyon magas a nitrát tartalma, melyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakít. Tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Javítja a vérkeringést, így a szövetek megfelelő oxigén ellátottságát. Ennek köszönhetően pedig valóban képes állóképességünk növelésére is. A kutatások szerint mozgás közben a céklalé fogyasztása kifejezetten jót tesz az agyműködésnek (az állóképesség mellett). Mivel az agyi vérkeringést is javítja, így segíti az agy működését, és hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is – késlelteti a demenciát.

 

 „Az, hogy mennyire nem elhanyagolható a céklában lévő nitrát-mennyiség, jól mutatja az is, hogy a csecsemők számára a cékla még frissen elkészítve sem ajánlott, mivel szervezetükben még fejletlen a nitrát bontásáért felelős enzim.” – figyelmeztetett az egészségmentor – „Így esetükben a nitrát felhalmozódva akár mérgezéses tüneteket is okozhat. A bontásért felelős enzim körül-belül három éves korra fejlődik ki teljesen. Így a három évnél idősebb gyermekeket és felnőtteket ez a veszély nem fenyegeti.”

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/12/28/cekla-az-agymukodes-es-az-allokepesseg-fokozasara/