Orrdugulás és kezelése

Orrdugulás és kezelése

A téli hónapokban gyakori nátha oka lehet az ún. nem szezonális allergia, melyet penészgombák, lakáson belüli allergének okoznak. Ezen túl terhesség, bizonyos gyógyszerek, érzelmi problémák is okozhatnak orrdugulást; illetve kémiai anyagok (pl. nikotin), a túl hideg vagy meleg levegő fizikai hatásai is kiválthatnak gátolt orrlégzést.

 

 

Elsősorban gyermekeknél okoznak tüneteket a megnagyobbodott orrmandulák, illetve esetenként az orrba dugott idegen test.

 

Az orrüreg feladata sokrétű:

1. párásítja, felmelegíti a levegőt;
2. felfogja a kórokozókat; illetve az allergéneket, szennyeződéseket;
3. fontos szerepe van a hangképzésben;
4. a szaglás szerve.

 

A tartósan gátolt orrlégzés számos negatív következménnyel jár.

A hang dünnyögővé válik; a nyitott szájjal történő légzés során a levegő párásítás és melegítés nélkül közvetlenül kerül a légutakba meghűléses tüneteket, torokfájást, köhögést okozva.

Csecsemőknél a hörgők hirtelen kialakuló görcse súlyos légzészavart eredményezhet.

Az orrnyálkahártya-duzzanat hajlamosít arcüreggyulladásra, középfülgyulladásra és a kellemetlen pattogó érzést okozó fülkürthurutra.

Tartós fennállása szaglásromlást eredményezhet. Az orrdugulás tünetei rendszerint melegben és éjjel fokozódnak.

 

A téli hónapokban elsősorban a cseppfertőzéssel gyorsan terjedő légúti vírusok okozta közönséges náthával kell számolnunk, mely tüsszögést, vizes orrfolyást, orrdugulást okoz. Tartós fennállása esetén a vírusok "kapunyitogató" szerepe révén a baktériumok könnyen megtelepszenek, az orrváladék tapadóssá, elszíneződötté, sűrűbbé válik és gyakoriak a szövődmények.

Fontos tehát a nátha megelőzése, melyet vitaminokkal, a higiéniás szabályok betartásával és betartatásával ("zsebkendőbe köhögj és tüsszents!") érhetünk el.

Nem kevésbé fontos a már kialakult orrdugulás kezelése sem. Az orrdugulás ellenes szerek érszűkítő hatásuk révén hatnak. A hatás fokozását, kellemessé tételét egyes esetekben nyákoldók, más esetben illóanyagok kombinálásával érik el.

A helyileg alkalmazott szerek három kiszerelésben kaphatók: orrkenőcs, orrcsepp és orrspray formájában.

 

Az ideális orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő szerekkel szembeni elvárásoknak az orrspray kiszerelés felel meg a legjobban, mert:
• könnyen, kényelmesen adagolható;
• pontosan azonos mennyiségű hatóanyagot juttat be;
• a hatóanyag egyenletesen oszlik el az orrnyálkahártyán;
• a hatóanyag nem folyik a garatunkba és nem csöpög ki az orrunkból.

 

Az orrspray hatását fokozzák az illóanyagok, mint például a mentol, a kámfor és az eukaliptusz, melyek felületvédő anyagaik révén megvédik az orrnyálkahártyát a kiszáradástól és kellemes, hűsítő érzést keltenek.

Allergiás eredetű tünetek esetén a lokálisan alkalmazott orrdugulás-csökkentők egyrészt enyhítik a szimptómákat, másrészt elősegítik az allergiaellenes szerek felszívódását az orrnyálkahártyáról, ezért nélkülözhetetlenek a kiegészítő kezelésben.

Összefoglalva: az orrdugulás sok kellemetlenséget okoz önmagában is, az elhúzódó nátha következményei pedig sokszor komolyabb betegségek lehetnek, mint maga az alapprobléma. Védekezzünk tehát ellene megelőzéssel, illetve mielőbbi tüneti kezeléssel!

 

(Forrás: PatikaMagazin - Dr. Gyarmati Éva infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász)