Gyakori vizelési inger? Kisugárzó fájdalom? Valószínűleg a prosztatával lesz a gond!

Gyakori vizelési inger? Kisugárzó fájdalom? Valószínűleg a prosztatával lesz a gond!

A prosztatarák a harmadik leggyakrabban kialakuló betegségnek számít a rákos megbetegedések között, mely a férfiakat érinti. Az időben történő differenciál diagnózis felállítását nehezíti, hogy tünetei hasonlítanak a jóindulatú prosztata megnagyobbodás, sőt, sok esetben a prosztatagyulladás panaszaira.

 

A férfiak egészségével kapcsolatos problémák körében - különösen 40 éves kor felett - vezető helyet foglalnak el a prosztata megbetegedései. A leggyakrabban előforduló betegségek közé sorolhatjuk a prosztatagyulladást, a jóindulatú prosztata megnagyobbodást és a prosztatarákot. Elkülönítésük nem könnyű és feltétlenül szakorvosi vizsgálatot igényel, mert nagyon hasonló tüneteket okoznak.

 

„A prosztata, más néven dülmirigy gesztenye alakú és nagyságú, a húgyhólyag alatt helyezkedik el - körülfonva a húgyvezetéket.” – tudtam meg dr. Kovács Lászlótól – „Kivezető csöve a húgycsőbe nyílik, ugyanúgy, mint az ondóvezetéké. Az ejakuláció, azaz a magömlés során a prosztata izmai összehúzódnak és kipréselik a benne termelődő váladékot, amely az ondóval keveredve ürül. Magas glükóz tartalma a spermiumok mozgásához és életképességéhez szolgáltat energiát, ezért a megtermékenyítéshez mindkét váladékra szükség van.”

 

Az orvos elmondta, hogy nemcsak a jóindulatú prosztata megnagyobbodásra, hanem az említett kórképek mindegyikére jellemző a dülmirigy valamilyen mértékű megnagyobbodása. Ez azért jelent gondot, mert a megnövekedett mirigy beszűkíti, összenyomja a prosztatán áthaladó húgycsövet, és ezzel fokozatosan elzárja a vizelet útját. A hólyagban így vizeletpangás jön létre, mert sosem tud teljesen kiürülni.

 

Ez pedig elváltozásokat okoz a hólyag izomzatában. Ráadásul a pangó vizelet könnyen elfertőződhet, ami tovább terjedhet a vesékre, és végső soron a vesefunkciók romlásával járhat.

„Nem véletlenül mondják az urológusok, hogy 45 éves kor felett évente ajánlott urológiai ellenőrzésre járni!” – emlékeztetett a doktor – „Aki tüneteket észlel magán, bármely életkorban is legyen, mindenképpen forduljon orvoshoz a lehető legrövidebb időn belül kivizsgálás és kezelés céljából! Tartsa mindenki szem előtt, hogy a prosztatarák időben, még gyógyítható stádiumban történő felismerése életet menthet!”

 

Éppen ezért fontos tudni a tüneteket, melyek a prosztata megbetegedésére utalhatnak.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/12/19/gyakori-vizelesi-inger-kisugarzo-fajdalom-valoszinuleg-a-prosztataval-lesz-a-gond/