Felfázás, húgyúti fertőzés - Megelőzés és kezelés

Felfázás, húgyúti fertőzés - Megelőzés és kezelés

Legutóbb a felfázás, a húgyúti fertőzések okáról és tüneteiről beszéltünk, most pedig nézzük át a megelőzés és a kezelés módjait!

 

Hogyan diagnosztizálhatók a húgyúti fertőzések?

 


A biztos diagnózishoz vizeletvizsgálat szükséges. Gyulladás esetén a vizeletben nagy számban jelennek meg fehérvérsejtek, esetleg fehérje és vörösvérsejtek is találhatók.A kórokozó kimutatása elsősorban baktériumok okozta gyulladás esetén lehetséges, a vírusokat és egyéb kórokozókat csak ritkán keressük. Ahhoz, hogy a vizsgálat megbízható eredményt adjon, steril mintára van szükség. Míg a felnőtteknél igen egyszerű ún. középsugár vizeletet nyerni, kisbabáknál ez sokszor nem lehetséges, ilyenkor katéterrel nyernek „tiszta”, tehát széklettel és a gáton levő mikrobákkal nem szennyezett vizeletet. Sajnos a húgy - cső kimeneti nyílására applikált zacskók, még előzetes alapos le - mosás után is, sokszor nem alkalmasak steril vizelet nyerésére. Amennyiben a vizeletből baktérium tenyészik ki, a laboratóriumban mindjárt meghatározzák azok antibiotikumérzékenységét is, hiszen bizonyos antibiotikumok csak bizonyos baktériumokat pusztítanak el, más és más az antibiotikumérzékenységük.A nitritteszt csak a fertőzés gyanúját keltheti fel, nem alkalmas a diagnózis felállítására. Míg egyszeri alsóbb húgyúti fertőzés esetén további vizsgálat nem szükséges, ismétlődő fertőzés, vesemedence- gyulladás vagy a csecsemőkori húgyúti fertőzések esetén az anatómiai eltérések kizárására további – ultrahanggal, esetleg CTvel, intravénás kontrasztanyaggal vagy izotóppal végzett – vizsgálatra is szükség lehet.

 

 

 

Hogyan kezelhetők a húgyúti fertőzések?

 


A kezelés attól függ, hogy mi a kórokozó, mik a panaszok és persze attól, hogy hová lokalizálódik a fertőzés. A vesemedence gyulladása többnyire intravénás antibiotikus kezelést és sokszor kórházi felvételt igényel, különösen kisgyerekek esetén. Miután a húgy - úti fertőzések legnagyobb részét Gram-negatív baktériumok okozzák (ezek legjellegzetesebb képviselője az említett E. Coli), panaszok esetén még a tenyésztés eredménye előtt rendszerint elkezdik a szájon át adott antibiotikumot.Tudni kell azonban, hogy az antibiotikum megkezdése után (és erre már egyetlen adag is elegendő) a tenyésztés sokszor márnem eredményes, nem mutatható ki a kórokozó, gyakran még akkor sem, ha a panaszok nem szűnnek meg a kezelés hatására. Fontos tájékoztatni a beteget, hogy antibiotikumot soha ne kezdjen szedni azelőtt, hogy orvossal konzultált volna, különösen gyerekek, terhes anyák esetén ne! Ha a baktérium érzékenységének megfelelő antibiotikumot kap a beteg, a tünetek gyorsan szűnnek, de ez esetben is az előírt ideig és mennyiségben kell szedni a gyógyszert. A patikában sok recept nélküli szert, gyógyteát, vizeletfertőtlenítőket is árulnak „felfázás” esetére, ezek egy részét nyugodtan kipróbálhatjuk, de ha egy-két napon belül nem javulnak a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.Az otthoni hasznos praktikák közé tartozik húgycsőgyulladás vagy hólyaghurut esetén a bő folyadékfogyasztás, amely mintegy kimossa a kórokozókat a szervezetből. A C-vitamin savanyítja a vizeletet, ezzel a kórokozók szaporodását gátolja, és jó hatású a tőzegáfonya vagy vörös áfonya (lé) fogyasztása, amely szintén segíthet a gyulladás leküzdésében. Terhes anya, kisgyerek, csecsemők panaszai esetén, valamint a vesemedence gyulladására utaló tünetek észlelésekor azonban mindenképpen gyorsan orvoshoz kell fordulni, ne kísérletezzünk házi módszerekkel!

 

 

 

Hogyan előzhetők meg a húgyúti fertőzések?

 


Bár a felfázás, vagyis a hideg nem oka a fertőzésnek, a lehűlés segíti a kórokozók elszaporodását. Ezért öltözzünk mindig az időjárásnak megfelelően. A székelés után a terület gondos tisztítása (ne feledjük, főleg a nőknek mindig a húgycsőtől a végbél felé, hátrafelé kell tisztálkodni!), férfiaknál az előbőr hátrahúzása vizelés előtt, csökkenti a fertőzés veszélyét. Ne tartsuk vissza a vizeletet, vizelési inger esetén irány a vécé! Pamut, természetes anyagú alsóneműk viselése, a szoros ruhadarabok kerülése is fontos. A székrekedés is hajlamosító tényező, ezért ennek megelőzése, kezelése is javasolt. Az utóbbi időben egyre több közlemény jelenik meg arról is, hogy probiotikumok adása meggátolhatja – elsősorban a visszatérő – húgyúti infekciókat.

 

 

Mi a húgyúti fertőzések veszélye és prognózisa?

 


A legtöbb húgyúti fertőzés szerencsére gyorsan és nyomtalanul gyógyul. Néha azonban a fertőzés krónikussá válik, ennek következménye a vesék károsodása, veseelégtelenség, magas vérnyomás lehet, főleg, ha a felső húgyutak gyulladását elégtelenül kezelik. A terhesek fertőzései különösen veszélyesek, mert a magzat elhalásához, koraszüléshez is vezethetnek.A visszatérő gyulladások szintén súlyos vesekárosodást okozhatnak, ismétlődés esetén – a nők szimpla „felfázását” kivéve – mindenképpen kivizsgálás, szükség esetén műtét, vagy hosszan tartó megelőző gyógyszeres kezelés szükséges.A kisgyerekek, csecsemők húgyúti fertőzését mindenképpen komolyan kell venni, már az első, ártalmatlannak tűnő hólyaghurut esetén is forduljunk gyermekgyógyászhoz!

 

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

(Szerző: Dr. Kardos Gabriella - PatikaMagazin)