Tudod, melyik a világ legdrágább kávéja?

Tudod, melyik a világ legdrágább kávéja?

Kíváncsi vagy rá, hogyan készül a világ egyik legdrágább és legritkább kávéja? - Akkor olvass tovább!

 

 

A világ egyik legkülönlegesebb és legexkluzívabb kávéja a Kopi Luwak. A hozzáértők szerint rendkívül zamatos, és mivel az előállítása nagyon nehéz, így korlátozott mennyiségben lehet csak hozzájutni. Ára kilónként 300.000 forint körül mozog, s főként Japánban és Amerikában vásárolják.

 

E kávét a maláj őslakosoknak köszönhetjük: a gyarmati időkben, amikor még holland telepesek uralták a maláj és az indonéz szigeteket, megtiltották a helybelieknek, hogy a kávét saját fogyasztásra szüreteljék. A leleményes lakosok viszont feltalálták magukat: az indonéziai cibetmacska által megevett – és kiürített - kávébabokat összeszedték, megtisztították, s abból főztek nedűt maguknak. Elvégre az nem számít szüretelésnek!

 

Ráadásul más íze van az ily’ módon megfőzött kávénak, mintha a fáról leszedett babból készítenénk el.

 

Ez az állat – maláj pálmasodrónak is hívják – egy macska méretű ragadozó (innen a „cibetmacska” elnevezés). Magányosan él, éjjel aktív. Nappal a fák odvában húzódik meg vagy elnyújtózik a vastagabb ágakon. Nagyon szereti a gyümölcsöket, a rovarokat, a puhatestűeket, a kisemlősöket, s mellette előszeretettel fogyasztja a terméseket is. A pálmaültetvényeken gyakran megissza a gyűjtőedényekben tárolt, megcsapolt levet, amiből a pálmabor készül.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/10/13/exkluziv-kavet-pottyant-a-cibetmacska/