Online edzés – vagy menjünk vissza a terembe?

Online edzés – vagy menjünk vissza a terembe?

Sokan tartanak attól, hogy ha visszamennek edzeni a kedvenc termükbe, elkapják a koronavírust. – Milyen sportágaknál milyen kockázattal számoljunk?

 

Május 4-től szabadon látogathatóak az edzések, sportegyesületek foglalkozásai. A Kormány 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete szól a sportrendezvényekkel és a sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről. A lényegi részek az alábbiak:

 

"Magyarország egész területén
a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,
b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen
való részvétel megengedett.
 
E rendelet alkalmazásában a lóversenyt sportrendezvénynek kell tekinteni."

 

Sokan tartanak attól, hogy ha visszamennek edzeni a kedvenc termükbe, elkapják a koronavírust.” – hívta fel a figyelmemet a közismert edző / coach / táplálkozási szakértő, Lakatos Péter – „Nos, edzés és edzés, edzőterem és edzőterem között is van különbség. Azt tudjuk, hogy több olyan edzőterem is van, amely nem zárt be az elmúlt hat hétben, és nem ismerünk olyan adatokat, melyek szerint ezek a helyszínek fertőzési gócpontok lettek volna.”

 

Majd kifejtette, hogy az edzőtermeknek komplett protokollt kell most létrehozniuk.

 

A bejáratnál és a teremben elhelyezett fertőtlenítő állomások, az érintésmentes hőmérőzés, a kulcsok és az edzéseszközök fertőtlenítése, a viszonylag zártabb ruházat, a területen edzést végző sportolók száma, a zuhanyzó és a wc használatának szabályzása mind a protokoll részét kell, hogy képezzék.

 

Megfontolandó, hogy a kényelmet szolgáló ventillátorok és a központi légkondicionáló eszközök használata növeli-e a kockázatot? A jelen helyzetben alkalmazott protokollokat érdemes a terem honlapján, a bejáratnál és a terem több helyén is elhelyezni.” – tanácsolja a tréner.

 

Véleménye szerint a kockázati szint mértéke az alábbi csoportokra bontható a Covid-19 szempontjából:

 

0: Online edzés, vagy otthoni edzés.

1: Egyéni sportok - a szabadban.

2: Fizikai kontaktust nem igénylő sportok, egyéni súlyzós edzések, személyi edzés – az edzőteremben.

3: Csapatsportok, egyes küzdősportok - a szabadban.

4: Edzőtermi csoportos edzések, ahol nincs fizikai kontaktus. Ide tartozhat a spinning és a funkcionális csoportos edzések.

5: Edzőtermi csoportos edzés, ahol van fizikai kontaktus.

6: Edzőtermi csoportos edzés, ahol erős fizikai kontaktus lép fel.

 

Lakatos Péter szerint érdemes ezeket mérlegelni, mielőtt újra belevetjük magunkat a „személyes” edzésekbe. A közvetlen testi kontaktust igénylő sportok a 6-os csoportba tartoznak, ezért a szakember ezek újraindulását megfontolandónak nevezi.

 

 

A cikk folytatása elolvsható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2020/05/12/online-edzes-vagy-menjunk-vissza-a-terembe/