Mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül?

Mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül?

Strandpapucs, fürdőruha, törölköző, naptej és pénztárca. Ezek a strandolás legalapvetőbb kellékei. No, de mire figyeljen egy allergiás, ha nyaralni készül? Főként, ha távolra indul a lakóhelyétől, orvosától, hazájától?

 

A múltkori Tanácsok pollenallergiásoknak című blogbejegyzésemben már beszéltem arról, mire ajánlott figyelniük az asztmásoknak és a pollenallergiásoknak a nyári időszakban. Egy nagyon fontos terület, a nyaralás viszont kimaradt az említett írásból – s szándékosan, hiszen külön cikket érdemel a szabadságolások, a nyári szünidőre való tekintettel.

 

Azt már megjegyeztem, hogy az allergiásoknak folyamatosan figyelniük kell az időjárás-előrejelzést és a pollenjelentést is, és – lehetőség szerint - ahhoz ajánlott igazítaniuk a szabadidős programokat. A pollenterhelés a száraz, meleg vagy szeles időben a legmagasabb. Ilyenkor jó, ha nem tartózkodunk sokat a szabadban.

 

A nyaralás kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy azon helyen és időpontban, ahol és amikor üdülni szeretnénk, a számunkra gondot okozó növény ne legyen jelentősen jelen a légkörben. Kerüljük el az olyan területeket, ahol a problémát okozó pollenekkel találkozhatunk!

 

Ha külföldön szeretnénk vakációzni, időzítsük akkorra az utazást (ha tehetjük), amikor hazánkban virágzik az a növény, amelyre allergiásak vagyunk. (De akkor is tájékozódjunk a kiszemelt helyszín pollen-jelentéséről!)

 

Utazás előtt keressük fel kezelőorvosunkat, és szerezzük be a szükséges gyógyszereket, inhalátorokat. Legyen nálunk inkább több inhalátor, rakjunk belőlük a táskánkba, bőröndünkbe is!

 

Figyelem! Vannak olyan allergia-gyógyszerek, amelyek egyes országokban illegálisnak számítanak. Mielőtt elutazunk, tájékozódjunk az aktuális szabályzásokról az orvosunknál és az utazási egészségügyi biztosítónál. Információkat kérhetünk erre vonatkozóan az adott ország nagykövetségétől és a Külügyminisztériumtól is.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/07/23/mire-figyeljen-egy-allergias-ha-nyaralni-keszul/