Mi vár a nőkre a változókorba lépve?

Mi vár a nőkre a változókorba lépve?

Hőhullámok, alvászavar, gyorsan növekvő zsírpárna, ingerlékenység, önbizalom-hiány, ráncosodás, izomfájdalom, nőgyógyászati problémák – csak néhány tünet a sok közül, amely a változókorba lépő hölgyeket vár(hat)ja.

 

 

A klimax minden nőt érinti, de mindenki másként éli meg ezt az időszakot. (Ahogyan a menstruációt is, ami valakinek nagyon fáj, valaki meg szinte észre se veszi.) A nők húsz százaléka tünetmentes, harminc százaléka enyhe tüneteket tapasztal, ötven százaléknak pedig a mindennapi életét jelentősen zavarják a tünetek.

 

Hogy mik is azok pontosan?

 

A leggyakoribb tünet a hőhullám és a verejtékezés. Emlékszem rá (és utólag nagyon szégyellem), hogy mennyire megmosolyogtam anyukámat, amikor állandóan a hőhullámok miatt panaszkodott. Aki nem élt át még hasonlót, az nem tudja elképzelni, milyen kellemetlen, amikor valakinek hirtelen olyan melege lesz, hogy szinte minden ruhadarabot le szeretne tépni magáról. És ezt ugye nem mindig teheti meg, hiszen a munkahelyén vagy az utcán nem lenne épp illő…

 

A melegségérzés mellett az izzadásra is sokan panaszkodnak, ami szintén jelentkezik és rendkívül kényelmetlen.

 

A hormonváltozás miatt migrén, fejfájás, magas vérnyomás, szívritmus-rendellenesség is kialakulhat. Az ösztrogén-termelés csökkenése miatt megszűnik a keringési rendszer védő szerepe és megnő a szívinfarktus veszélye.

 

A legtöbb hölgy a hirtelen felugrott kilókra szokott panaszkodni. A zsírpárnák növekedésének oka az, hogy lelassul a szervezet anyagcseréje, kevesebb kalória is elegendő - és könnyebben hízunk, mivel a megszokott étrendünk lassan jelentős eltérést mutat a „valós testi igényünkhöz” képest.

 

Gyakori a vizelet-inkontinencia is, mert sorvadni kezd a húgycső- és a hüvely nyálkahártyája. Csökken a húgycső körüli szövetek tónusa, ami vizelet-csepegéshez vezethet. Sok esetben száraz lesz a hüvely, viszkethet is, könnyen sérül a méhszáj felülete, ezért a szexuális együttlét kellemetlenné válhat.

 

A vérzészavar is figyelmeztető jel: gyakori a rendellenes hüvelyi-, méhvérzés. Ennek hátterében myoma is meghúzódhat, vagy akár méhtestrák – ezért vérzés esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni és kivizsgáltatni! Ezek a vérzések nem „normálisak”, hanem azt jelzik, hogy a változókorban lévő nőnél rendellenesség lépett fel – amiben a petefészek működési zavara jelentős szerepet játszik.

 

Sokan panaszkodnak nem indokolt hangulatingadozásra, gyakori ingerlékenységre, álmatlanságra, megmagyarázhatatlan feszültségre, idegességre, depressziós tünetekre.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/08/26/mi-var-a-nokre-a-valtozokorba-lepve/