Lódarázs - Egyetlen csípése is halálos lehet!

Lódarázs - Egyetlen csípése is halálos lehet!

A lódarázstól nagyon sokan tartanak hatalmas mérete, zajos röpte és a fájdalom miatt, melyet szúrása okozhat. Jó tudni, hogy akár egyetlen csípése is halálos lehet! – Nemrég felfedezték az ázsiai lódarázs új faját, mely teste 6 cm hosszú, szárnyfesztávolsága több, mint 9 cm, a kaptárak belső mérete pedig eléri a két métert.

 

A lódarázs (Vespa crabo – európai lódarázs) a redősszárnyú darazsak családjába tartozik. Főként Európában terjedt el (mérsékelt égövi rovar), de a Brit-szigetektől Japánig mindenhol előfordul, s még Észak-Amerikába is betelepítették. Alapvetően erdei faj.

 

Társas életű, kolóniában él. Tavasztól ősz végéig aktív, a leggyakrabban pedig nyáron találkozhatunk vele. Télre kiürülnek a darázsfészkek, a dolgozók, herék elpusztulnak, s csak a megtermékenyített királynők élnek tovább, hogy az áttelelés után új családot alapíthassanak.

 

A királynő akár 3,5 cm-es is lehet, a többiek pedig 2,5 cm körüliek. Más ízeltlábúakkal táplálkozik, ezért a méhészek egyáltalán nem örülnek létezésének.

 

A lódarázs arról közismert, hogy fullánkját vissza tudja rántani szúrás után. Enyhe esetben bőrpír és duzzanat marad utána, ám felléphet kiütés és zsibbadás is – miközben igencsak fájdalmassá válik a megsértett terület.

 

Súlyosabb esetben szédülés, hányinger, hányás, verejtékezés, légszomj, idegrendszeri és izomrendszeri zavar, légzéskimaradás, szívpanasz, émelygés, ájulásközeli állapot, eszméletvesztés és hasgörcs is kialakulhat.

 

Mivel allergiás reakció esetén – kezelés nélkül - akár halál is beállhat, ezért már az enyhébb tüneteknél is ajánlott orvost / mentőt hívni. Ha valaki nem allergiás a csípésre, akkor sem lehetünk nyugodtak, mert ha a lódarázs a nyakat, az arcot vagy a szájat éri, akkor is okozhat olyan duzzanatot, amely fulladáshoz vezethet. – A lódarázs pedig gyakran támadja meg a fejet!

 

S akkor vadul be igazán, ha a fészek közelében matatunk. Ha tehát zúgást-dongást hallunk valahol, távolodjunk el két-három méterre (ha tehetjük). Ha „későn” vettük észre, hogy otthonuknál ténykedünk, akkor ne csapkodjunk, ne hadonásszunk, mert azzal még inkább támadásra biztatjuk.

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/07/20/lodarazs-egyetlen-csipese-is-halalos-lehet/