Gyors enyhülés orrdugulásnál

Gyors enyhülés orrdugulásnál

Az orrdugulás és orrfolyás gyakori panaszok. Télen a náthaszerű megbetegedések, tavasztól pedig az allergia miatt nehezíti meg a betegek mindennapjait.

 

 

Ha támadnak a pollenek, akkor azzal egyidejűleg jelentkeznek a tipikus allergiás panaszok, köztük a különösen zavaró orrfolyás és orrdugulás. Mindez rányomja a bélyegét a napi rutin szerint végzett tevékenységekre éppen úgy, mint az alvás nyugalmára.

 

Az orrdugulással, nehézkes légzéssel járó panaszok enyhítésére a betegek gyakran érösszehúzó hatóanyagú (pl. fenilefrin, oximetazolin, xilometazolin, nafazolin, illetve tramazolin), úgynevezett dekongesztáns orrspray-ket alkalmaznak. Ezek a patikaszerek gyors segítséget nyújtanak, ugyanis jellemzően néhány perc alatt kialakul a hatásuk, ami bizonyos készítményeknél akár 10-12 órán át fennmaradhat. Ennek megfelelően a készítményeknek napi 1–3 alkalommal való használata javasolható. Ügyelni kell azonban arra, hogy a dekongesztánsok nem tartós alkalmazásra szántak, és mint az a betegtájékoztatókból is kiderül, az egyhuzamban való adagolásuk nem szabad, hogy 5-7 napnál tovább tartson; ellenkező esetben gyógyszerfüggő orrdugulásos panaszokkal lehet számolni.

 

Az érösszehúzó hatóanyag mellett egyes készítmények összetevői között megtalálható a friss, hűs érzetet adó mentol is. A (levo)mentol az érzőidegeken található receptorok izgatásával olyan módon okoz hűs érzetet a nyálkahártyán, hogy annak a hőmérséklete ténylegesen nem csökken. Nem más ez, mint egy „érzéki csalódás”, amelyet a betegek kedvelnek.

 

Egy 300 beteg bevonásával végzett vizsgálatból (Clin. Transl. Allergy, 2015, 5: 38.) az derül ki, hogy a tramazolin hatóanyagú, eukaliptolt, levomentolt és kámfort tartalmazó orrspray-t (Rhinospray® Plus) a betegek 56,7%-a kellemes illatúnak találta. A készítmény az összes beteg 52,0%-ánál hozzájárult a könnyebb légzéshez, 48,7%-uknál pedig tiszta és hűs érzést biztosított. Hatásosság, valamint tolerálhatóság szempontjából a megkérdezettek 95,4, illetve 97,4%-ától kapott „nagyon jó” vagy „jó” minősítést a jellegzetes illatú orrspray.

 

 

 

(Írta: Dr. Budai Marianna PhD szakgyógyszerész )