Articsóka: gyógyít és fogyaszt

Articsóka: gyógyít és fogyaszt

Az articsókát már az ősi egyiptomiak, az ókori görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Mai napig tartó népszerűségének oka: tetszetős külseje, különleges íze, gyógyító ereje, valamint fogyasztó hatása.

 

Az articsóka kissé fanyar, mégis nagyon ízletes. A magyar irodalomban is találunk róla említést: „Úriember nem eszi az articsókát vajasmorzsával. Ez a felcseperedett kispolgárok legrútabb szokása”. – áll „A három testőr Afrikában” című regényben (Rejtő Jenőnek köszönhetően).

 

E növény zöldség és gyógynövény is egyben. A virágbimbó húsos sziromlevelei és a virág közepe fogyasztható el, a leveleket pedig gyógyászati célokra is használják.

Rengeteg rost, ásványi anyag és vitamin található benne. Nem szűkölködik A-, B1-, B2-, és C-vitaminban, folsavban, magnéziumban, kálciumban, foszforban, káliumban, cinkben, vasban.

 

Ebből kifolyólag: a belőle készült tea erősíti a szívet, kordában tartja a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet, a vérzsír szintjét. Kiváló méregtelenítő (cinarin-tartalma miatt – segíti a máj méregtelenítését), tisztítja a vért, epehajtó, segíti a máj-regenerációt. Csökkenti a gyulladásokat, epegyulladás és reuma ellen is használható.

Az epeműködésre az articsóka fő hatóanyaga, a cinarin hat: hozzájárul az epeváladék kiválasztásához, így könnyebben megemészthetők lesznek a nehéz, zsíros ételek. Emésztési zavaroknál is fordulhatunk hozzá segítségért. Segít a bélflóra helyreállításában, a székrekedés megszüntetésében, a fogyókúrában. Javítja az emésztést, csökkenti a felfúvódást.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/03/31/articsoka-gyogyit-es-fogyaszt/